geluiddempende vloeren

Wat zijn de meest geluiddempende vloeren?

Vaak houd je bij het kiezen van een vloer niet alleen rekening met wat je mooi vindt, maar ook of de vloer praktisch is en of het geluiddempend of isolerend werkt. In sommige flats of bovenwoningen mag je geen houten vloeren of laminaat leggen omdat deze te gehorig zijn.

Een geluiddempende vloer helpt niet alleen om geluiden als lopen op de vloer te dempen, ook andere geluiden als stemmen of muziek worden beter geabsorbeerd door dit soort vloeren.

Wat zijn de beste geluiddempende vloeren?

Wil je een stille vloer, dan zijn dit de beste opties:

#1 Tapijt

Op de eerste plaats en met stip het beste geluiddempende materiaal om op de vloer te leggen is tapijt. Hoe dikker het tapijt hoe meer het geluid gedempt wordt. Helaas heeft tapijt of vloerbedekking ook een paar nadelen. Het is minder praktisch om schoon te houden dan de meeste andere harde vloeren.

#2 Kurk

Wie graag een natuurlijk materiaal wil dat een warme uitstraling heeft, kan eens kijken naar een kurkvloer. Kurk werkt isolerend en is duurzaam. Het is er in tegels of op de rol. Sommige kurkvloeren kunnen gelakt worden om ze beter bestand te maken tegen vuil en vet.

#3 PVC vloer

Wie zoekt naar een praktische vloer die eruit ziet als hout maar die toch zacht, onderhoudsvrij en geluiddempend is kan een PVC vloer kopen. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof. Je plakt of lijmt de tegels of repen PVC op een egale ondervloer. Je kan het tot de rand/muur leggen. Je hoeft geen ruimte over te houden zoals bij laminaat omdat het niet kan uitzetten. Een groot voordeel is dat je ook gemakkelijk een deel kan vervangen mocht dat nodig zijn.

Omdat PVC, gemaakt van polyvinylchloride, heel sterk is maar wel vrij dun is, moet het op een egale ondervloer gelegd worden.

#4 Vinyl vloer

Hoewel een vinyl vloer is gemaakt van hetzelfde materiaal als PVC, is het toch niet hetzelfde. Een vinylvloer is zachter en het is in grotere afmetingen beschikbaar. Je kan vinyl net als vloerbedekking van de rol kopen.

#5 Linoleum

Linoleum is een dunne maar slijtvast vloer. Linoleum is een natuurproduct en is gemaakt van vlas (Linum) en lijnzaadolie (Oleum). Aan de onderkant zit een laag jute. Een variant met een marmermotief heet marmoleum.

Wat ligt eronder?

Zoals je ziet komen hout en laminaat niet in het rijtje voor. Wil je toch graag hout of laminaat dan kan je met een goede ondervloer de gehorigheid flink verminderen. Een dikke laag vilt, houtvezelplaat of folie helpt je om zo min mogelijk geluidsoverlast via de vloer te veroorzaken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *