Wat weet je over e-liquids?

E-liquids is de (Engelse) benaming voor de vloeistoffen die je in een elektronische sigaret kunt doen. Maar wat moet je weten voordat je e-sigaretten of e-liquids gebruikt? De elektronische sigaret is uitgevonden om rokers te helpen bij het stoppen. Stoppen met het gebruik van tabak en de actieve ingrediënten in tabak, vooral nicotine. Nicotine is een toxine en het is het verslavende deel van tabak.

Het nicotinegehalte

De vloeistoffen die je nu in je e-sigaret kunt stoppen hebben veel, weinig of helemaal geen nicotine meer. Het roken zelf is het aantrekkelijke geworden. Dat heeft zelfs een eigen naam, vaping. Vaping is meer en meer een sociaal gebeuren aan het worden in ons land.

Er zijn e-liquids met veel smaken op de markt, van de klassieke tabakssmaak, met een gegeven hoeveelheid nicotine, tot en met bijvoorbeeld aardbeien-milkshake smaak. Terwijl het doel van het elektronisch roken langzaam verandert vanuit het voorkomen van verslaving naar het sociale samenzijn, verandert ook het aanbod aan e-liquids.

Kies je eigen smaak

Kies een smaak die je aanspreekt en kies vervolgens een gehalte aan nicotine. E-liquids met een hoog gehalte aan nicotine zit in kleinere flesje, minder dan 30 ml. De vloeistoffen met minder nicotine zit dan in de wat grotere flesjes (30 ml of meer). Het gehalte aan nicotine is afhankelijk van de gebruiker, maar er zijn algemene aanbevelingen voor de beste ervaring met verschillende apparaten:

  • Hogere nicotine: 12 mg tot 60 mg; werkt het best in een e-sigaret met een lager vermogen.
  • Middelmatig nicotine gehalte: 6 mg tot 12 mg; het vermogen kan iets hoger worden, maar dat hoeft niet.
  • Lagere nicotine: 0 mg te 6 mg; werkt het beste met een hoger vermogen.

Als je niet weet welk specifiek nicotinegehalte voor jezelf het meest geschikt is, bepaal dan zelf welke niveau aan nicotine je denkt dat je meer zult waarderen. Ben je een zware, lichte of recreatieve roker? Extra hoog nicotinegehalte (ook verkocht als nicotine zout) kan het snelst worden gevoeld en kan een intensere ervaring zijn. Bij lagere nicotine gehaltes duurt iets langer om iets te voelen, en het is normaal gesproken een minder intense ervaring.

Zodra je hebt vastgesteld of je een laag, gemiddelde of hoog nicotine gehalte wilt proberen in je e-liquid, begin je op de laagste niveaus binnen dat bereik en beoordeelt het effect. Zorg ervoor dat het vermogen van je e-sigaret geschikt is voor het nicotinegehalte.

Goed informeren

Laat je altijd goed informeren door goede verkopers. Als je gewend bent aan veel nicotine en je wilt stoppen met roken kunnen e-liquids en de e-sigaret een uitkomst zijn. Het is verstandig in dat geval eens te overleggen met je huisarts over het veilig en tijdig verlagen van het gehalte aan nicotine van je e-liquid. Van verslaving naar gezellig samen vapen, het kan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *