dekbed

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw hoeslaken?

Hoeslakens lijken misschien wel minder belangrijk als het gaat om de styling van jouw slaapkamer. Dit is immers hetgeen wat het minst gezien wordt. Niet zoals het dekbed en het daarbij horende dekbedovertrek. Toch spelen hoeslakens een allesbepalende rol in de uitstraling en bovenal de hygiëne van de slaapkamer. Regelmatig nieuwe hoeslakens kopen is dan ook zeker geen overbodige luxe. Maar waar let je dan op?

Het belang van goede hoeslakens

Laten we eerst eens de kracht en bovenal de enorme voordelen van hoeslakens toelichten. Want hoewel dit vaak vergeten wordt, zijn ze wel degelijk allesbepalend voor een goede nachtrust. Een hoeslaken zorgt er immers voor dat jij op een zacht laagje kunt slapen. Hierbij lig je nooit direct op het matras. Dat slaapt niet alleen een stuk fijner, maar heeft ook veel voordelen voor de hygiëne in bed.

Je verliest iedere nacht tussen de 0.25 en 2 liter vocht. Daarnaast verlies je ook haren en huidschilfers. Al deze zaken zorgen ervoor dat je matras veel te verduren krijgt. Met een goed hoeslaken voorkom je dat alles direct in het matras trekt, waardoor deze minder snel gaat ruiken en ook langer mee zal gaan.

Kortom: genoeg redenen om een goed hoeslaken aan te schaffen. Niet alleen voor jezelf en voor een fijne afwerking van de slaapkamer, maar ook om de hygiëne te kunnen waarborgen.

De juiste maat

Bij het kopen van een nieuw hoeslaken, wil je natuurlijk wel zeker weten dat deze perfect op jouw matras aansluit. Hierbij is het bepalen van de juiste maat van essentieel belang. Welke maat je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte en dikte van het matras. Maar wist je dat sommige hoeslakens ook nog eens uiterst elastisch zijn en daardoor bijna om ieder matras passen? Lastig, nietwaar? Daarom enkele handige tips:

jersey hoeslakens
  • Kies bij voorkeur voor rekbare stoffen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals jersey of velours die 100% elastisch zijn. Door de enorme elasticiteit van deze hoeslakens passen ze vrijwel om ieder matras. Hierdoor hoef je je nooit meer zorgen te maken of een specifiek hoeslaken wel om jouw matras past. Vaak zijn ze dan ook geschikt voor meerdere maten, waardoor je werkelijke alle kanten op kunt.
  • De grootte van het matras is uiteraard ook enorm belangrijk. Gelukkig kun je op eenvoudige wijze bepalen of een hoeslaken bij jouw matras past. Hierbij kun je gewoon de maten van het matras aanhouden. Is jouw matras 90×200? Dan past hier ook een hoeslaken van 90×200 op.
  • ·Toch zijn er ook uitzonderingen. Want niet alleen de grootte van het matras is belangrijk, ook de hoekhoogte (de dikte) van het matras. Je kunt namelijk niet ieder hoeslaken even ver oprekken. In geval van een boxspring of topmatras is soms een speciale hoeslaken nodig.

Verschillende materialen

Naast de juiste maat heb je tegenwoordig ook keuze uit enorm veel verschillende materialen. Denk hierbij aan katoen, satijn, jersey, velours en perkal. Ieder materiaal kent zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om zelf goed na te denken wat jij belangrijk vindt aan een hoeslaken. Moet deze bijvoorbeeld extra warmte bieden of juist meer ademen.

Goed voorbeeld is het verschil tussen katoen en jersey. Katoen is voor ieder jaargetijde geschikt, jersey vaak ook. Toch is er een duidelijk verschil. Zo is katoen veel minder elastisch, waardoor deze relatief lastig om het matras te krijgen is. Jersey is echter weer extreem elastisch, waardoor je soms het hoeslaken zelfs voor verschillende maten kunt gebruiken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *