De voordelen van een quartz horloge

De juiste tijd is belangrijk

De tijd beheerst ons leven. We staan op als de zon op komt, of wat later. En we gaan slapen wanneer het donker is. We delen onze jaren, maanden, weken en dagen in volgens de kalender en onze dagen in uren en minuten. En om te weten op welk tijdstip van de dag we leven, hebben we klokken, horloges en tegenwoordig ook smart watches.

Vanzelfsprekend

We kijken als heel vanzelfsprekend meerdere keren per dag op ons horloge en dat geeft in de meeste gevallen zonder problemen precies de juiste tijd aan. Vraag jij je wel eens af hoe een horloge eigenlijk werkt? Want het is best een knap stukje techniek.

Mechanisch of quartz?


Mechanisch

Vroeger waren horloges mechanisch. Mechanische horloges werken zonder batterij. Ze bestaan uit radertjes en veertjes en je moet ze regelmatig opwinden om ze te spannen. Er zijn tegenwoordig ook horloges die zichzelf opwinden. Door de beweging van de pols beweegt er een gewichtje heen en weer waardoor de veer in het horloge continue op spanning blijft.

Quartz

Quartzhorloges of kwartshorloges bevatten kwarts kristal. Kwarts is een kristal dat in overvloed op de aarde aanwezig is. Maar voor horloges wordt ook wel synthetische kwarts gebruikt.  In reactie op een elektrisch stroompje gaat het kwarts heel snel trillen. Die trillingen zorgen ervoor dat de tijd correct kan worden weergegeven. Een quartzhorloge kan zowel een analoge weergave met wijzers, als een digitale weergave hebben.

Er zijn ook automatische quartzhorloges. Deze hebben geen batterij nodig, maar werken op de beweging van de pols. Het afgebeelde automatische quartzhorloge is van Frederique Constant

Voordelen van een kwarts horloge

Hoewel een ouderwets mechanisch horloge zijn eigen charme heeft, biedt het kwarts horloge wel een aantal voordelen.

  • Een quartzhorloge werkt bijzonder nauwkeurig en is licht van gewicht.
  • Een quartzhorloge heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het hoeft niet geolied of gereinigd te worden.
  • Je hoeft het niet op te winden.
  • Uurwerken op quartz nemen minder plaats in, horloges kunnen daardoor dunner zijn.
  • Een quartzhorloge gebruikt vaak een batterij. Dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel van een batterij is dat het een constante bron van energie is. De aanduiding van de tijd is daarom bij kwarts horloges heel precies en blijft dat ook. Een nadeel van de batterij is dat het om de paar jaar vervangen zal moeten worden. Dat kan je het beste door een juwelier laten doen, zodat je zeker weet dat je horlogekast waterdicht blijft.

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *