soorten banken

Verschillende soorten banken, ken jij de verschillen?

Als je op zoek gaan naar een nieuwe bank dan kom je onvermijdelijk allerlei soorten en namen voor verschillende zitmeubelen tegen: zitbank, bank sofa, divan, loungebank, hoekbank. Weet jij wat ze allemaal inhouden?

Bank of bankstel

Iedereen heeft wel een bank of zitmeubel in huis waar je lekker op kan zitten. De woorden bank en bankstel worden hierbij door elkaar gebruikt. Een bankstel is eigenlijk een combinatie van een bank en twee bij elkaar passende stoelen. Soms hoort er ook een salontafel bij.

De bank is in dit geval de zitbank als onderdeel van het bankstel. Er zijn 2-zits-, 3-zits-, 4-zits- en zelfs 5-zitsbanken. Als je nog meer plaatsen wilt, dan kom je bij de hoek- of loungebanken terecht. Minder plaatsen kan ook. Een loveseat is een grote fauteuil of kleine bank, ook wel een 1,5-zitsbank genoemd zoals je kan zien mocht je een bankstel kopen van haco.nu.

sofa en divan
divan en sofa

Divan en sofa

Ook de woorden bank, sofa en divan worden door elkaar gebruikt. De officiële definitie van een divan is een lage rustbank. Het woord ‘divan’ is afgeleid van het Arabische woord ‘diwan’ wat Turkse staatsraad betekende. Met een divan wordt een bank zonder leuningen leuning bedoeld. Eigenlijk een soort chaise longue. Een bank voor één persoon om op te rusten.

Het woord sofa is ook afkomstig uit het Arabisch en is afgeleid van het woord ‘suffa’ wat tapijt of kleed betekent. Een suffa was een matras die tegen de muur lag, op een frame of op de grond, met kussen zodat er tegenaan geleund kon worden. Een sofa is dus oorspronkelijk een bank zonder leuningen waar je ook op kan liggen.

poef en hocker
Poef en hocker

De poef en hocker

Een poef is een hoog kussen waar je op kunt zitten of waar je je voeten op kan leggen. Soms bestaat de poef uit een frame met een kussen erop of is het een kussen met poten eronder. Ook de poef komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Ze waren daar van leer en uitbundig versierd met Oosterse decoraties.

De hocker is iets van de laatste jaren. Het is eigenlijk een soort verlengstuk van de bank. De hocker is dan ook vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de bank. Dat is bij een poef niet zo. Een hocker is ook multifunctioneel en wordt ook wel gebruikt als bijzettafel, om op te zitten of om de voeten op te leggen.

hoeklounge
hoekbank en loungebank

Hoekbank of loungebank

De hoekbank, het woord zegt het al is een bank in een hoek waarbij twee 2-zitsbanken of een 2-zits en een 3-zitsbank tot één bank zijn gemaakt.

Bij een loungebank wordt een een 2-zitsbank of 3-zitsbank gecombineerd met een sofa. Een stuk zonder leuningen om op te liggen.

Daarnaast is er ook een U-bank, met twee hoeken erin.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *