Niet vergeten: Ook jouw dak heeft onderhoud nodig

Daken in Nederland hebben het zwaar. Regenbuien, bladeren, vorst en herfststormen zijn enkele weersomstandigheden die veel invloed hebben op de dakbedekking. Het is daarom belangrijk, dat daken en goten goed onderhouden worden. Met goed onderhoud is het mogelijk om decennia lang te genieten van een droog dak boven je hoofd. Lees verder voor meer informatie over dakonderhoud.

Dak onderhoud

Het is belangrijk om jaarlijks het dak te controleren. Vooral oudere daken hebben wat meer aandacht nodig. Wacht niet tot je last hebt van lekkages. De kans op een grote en vooral dure reparatie is dan aanzienlijk. Laat een dakdekker jouw dak onderhouden, deze specialist inspecteert op een veilige en professionele manier. Bij een dakonderhoud loopt de dakdekker de volgende zaken na:

  • Mos en bladeren worden verwijderd, en het vuil afgevoerd;
  • het dak word geïnspecteerd op schade;
  • dakgoten schoonmaken en controleren op schade;
  • kleine reparaties uitvoeren, zoals beschadigde dakpannen vervangen.

Is er uit de controle gebleken dat het dak beschadigd is? Dan zal de dakdekker dit met jou bespreken. Het is verstandig om reparaties zo snel mogelijk uit te voeren.

Wil je voor een langere tijd geen omkijken hebben naar het dak? Laat het dak dan impregneren. Een geïmpregneerd dak is water en vuilafstotend. Voordat de dakdekker deze kleurloze laag aanbrengt, moet het dak goed gereinigd zijn. Al het vuil word van het dak afgespoten. Daarna impregneert de dakdekker het dak. Een dak impregneren kost ongeveer € 5 per vierkante meter.

Is dakonderhoud niet meer voldoende?

Heeft de dakbedekking steeds vaker een onderhoudsbeurt nodig? Dan is het verstandig om hulp van een dakdekker in te schakelen. Deze specialist kan een nieuwe laag dakbedekking aanbrengen. De kosten van een nieuw dak zijn uiteenlopend. Het formaat dak en type dak bepalen de uiteindelijke kosten. Een dak bedekken met dakpannen kost gemiddeld € 60 per vierkante meter. Dit type dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Kies je duurdere dakbedekking zoals koper, dan kost dit gemiddeld € 130 per vierkante meter. De levensduur is dan wel 2 keer zo lang, van gemiddelde 100 jaar.

Door preventief het dak te onderhouden heb je altijd een droog dak boven je hoofd. Veel mensen vergeten het dak, en dat is ook logisch. We kijken er tenslotte niet de hele dag tegenaan. Toch is het belangrijk om jaarlijks iemand naar boven te sturen. Zo geniet jij nog jarenlang van een droog dak boven je hoofd.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *