Veilig thuis blijven wonen

Veilig thuis blijven wonen

Laatst bijgewerkt:

We worden met zijn allen steeds ouder en de gemiddelde levensverwachting neemt nog steeds toe.

Een prachtige ontwikkeling, waarbij de meeste ouderen wensen om zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Begrijpelijk uiteraard, maar hoe realiseert u dat op een veilige manier?

 Ook de overheid stimuleert het langer thuis blijven wonen en legt daarbij de verantwoordelijkheid steeds meer bij de mensen zelf. Langer, of misschien wel altijd thuis blijven wonen vraagt echter vroeg of laat om aanpassingen aan de woning, waarbij de veiligheid van de bewoner(s) op de eerste plaats komt.

Vallen voorkomen

Veel woningaanpassingen zijn erop gericht om vallen te voorkomen, aangezien een val op oudere leeftijd vaak grote consequenties met zich meebrengt. Niet zonder uitzondering betekent een gebroken heup een traject van langdurig herstel of blijkt het zelfs niet meer mogelijk om nog zelfstandig thuis te blijven wonen. Een val moet op hoge leeftijd dan ook absoluut voorkomen worden. Hiervoor zijn een aantal goede hulpmiddelen en woningaanpassingen mogelijk:

  • Drempels in huis verwijderen
  • Extra steun door handgrepen in de badkamer en bij het toilet
  • Bovenkastjes in de keuken verwijderen
  • Lades in keukenkastjes aanbrengen
  • Verhoogd toilet plaatsen
  • Antisliptegels in de badkamer plaatsen
  • Wasmachine, droger en oven op werkhoogte brengen

Valt u desondanks toch? Dan kan een automatisch alarmeringssysteem ervoor zorgen dat hulp direct wordt ingeschakeld.

Subtiele preventieve maatregelen

Niet alle maatregelen hoeven een grote impact te hebben of vereisen een grote zichtbare aanpassing. Ook met kleine en subtiele aanpassingen kan de veiligheid in een woning sterk vergroot worden. Het zorgen voor goede verlichting is er zo een. Fellere spots en meer lichtpunten zijn een goed idee. Als u immers goed kunt zien waar u loopt of wat u doet, dan kan daarmee al veel leed voorkomen worden.

Verlichting is te koppelen aan sensoren, die ervoor kunnen zorgen dat het licht automatisch inschakelt zodra u ’s nachts uit bed stapt om naar het toilet te gaan, of ‘s avonds de hal automatisch verlicht zodra u naar de voordeur loopt. In de keuken voorkomt goede verlichting dat u zichzelf in de vingers snijdt. Kranen worden vervangen door veilige en licht te bedienen ééngreepsmengkranen, waaruit het water nooit te heet zal zijn en u zich niet brandt. Het (gas)fornuis wordt ook beveiligd en schakelt vanzelf uit als het niet gebruikt of vergeten wordt.

ouderen langer veilig thuis

Veilig de trap op en af met een traplift

Zelfs als uw mobiliteit in huis ernstig beperkt is, zijn er voldoende maatregelen te treffen en hulpmiddelen beschikbaar om prettig en in alle comfort thuis te kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een traplift om gemakkelijk en veilig van beneden naar boven te komen. Hoewel men vaak denkt dat een traplift te duur is en daarom maar noodgedwongen naar de benedenverdieping verhuist, is dat door de aanschaf van een goedkopere gebruikte traplift helemaal niet nodig. Moderne hulpmiddelen maken het leven in huis voor ouderen steeds veiliger, maar ook gemakkelijker.

Toepassen van domotica

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat gordijnen automatisch openen en sluiten, het licht vanzelf aan- en uit gaat en zelfs de voordeur op afstand te openen is of geautoriseerde hulpverleners automatisch toegang geeft. Ook over de temperatuur in huis hoeft u zich geen zorgen te maken, door toepassing van een zelflerende slimme thermostaat. Alles is erop gericht om het leven in huis zo eenvoudig mogelijk te maken, wat door de moderne hulpmiddelen steeds bereikbaarder wordt. In de wat verdere toekomst zal niet alleen domotica, maar ook robotica een grote rol gaan spelen, waarmee nog veel meer taken geautomatiseerd kunnen worden. De toekomst is veelbelovend… En veilig!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *