Veelgemaakte fouten bij de inrichting van je huis

Iedereen wil een gezellig huis waar het fijn is om te zijn. Een goede inrichting is daarbij heel belangrijk. En het is leuk om mooie spulletjes bij elkaar te zoeken. Maar om het allemaal bij elkaar te laten passen en het tot een gezellig geheel te maken, kan best wel lastig zijn.

Dit zijn de veelgemaakte fouten bij de inrichting

*Te groot of te klein voor de ruimte

Iets wat iedereen wel eens overkomt. Je gaat naar een meubelzaak en ziet iets wat je graag wilt hebben. Zo op het oog lijkt het je prima geschikt voor jouw kamer of slaapkamer. Het kan om meubels gaan, maar ook om accessoires. Als het eenmaal wordt afgeleverd, blijkt het een stuk groter of kleiner uit te pakken dan je gedacht had.

Oplossing: Meet van te voren de ruimte en de meubels precies op. Niet schatten, maar op de centimeter meten. Zet een plattegrond van je huis in je telefoon zodat je die altijd bij je hebt.

*Iets kopen in een opwelling

Je kunt zomaar een meubelstuk of accessoire voor je huis tegenkomen waar je verliefd op wordt. Iets wat je gewoon moet hebben. Je koopt het in een opwelling. Maar als je het bij je thuis ziet, valt het erg tegen. Het past niet bij de rest, de kleur is verkeerd of het is de verkeerde stijl.

Oplossing: Maak een plan of moodboard met kleuren, stijlen en meubels die jij mooi vindt. Wijk er niet vanaf. En als je op slag verliefd wordt, kijk dan eerst of het in je plan past.

*Decoratie en accessoires

Wanddecoratie hangt er om een muur te versieren en om een ruimte mooier te maken. Maar de afmeting van die decoratie en de hoogte waarop het wordt opgehangen, dragen bij aan het succes van het geheel. Te veel foto’s in verschillende lijstjes of teveel kleine accessoires maken een ruimte rommelig.

Oplossing: Hang muren niet te vol. Hang kunst of posters niet te hoog. Zorg dat er genoeg lege muur overblijft waar je ogen tot rust kunnen komen.

*Inrichten zonder plan

Er zijn niet veel mensen die het budget hebben om in één keer de hele inboedel te vernieuwen. Dat zou wel het makkelijkste zijn, want dan kan je alles mooi op elkaar afstemmen. Maar de meeste mensen schaffen hun inrichting in etappes aan. Ze vervangen iets wat oud is of niet mooi meer is door iets nieuws en dat moet dan passen bij wat er al staat. Maar tijden en smaken veranderen. Past het nog wel in het totaalplaatje? Heb je inmiddels een andere smaak gekregen en wordt het geen onsamenhangend geheel?

Oplossing: Koop nooit iets alleen omdat je het mooi vindt, maar dat niet past in het geheel.

Te weinig bergruimte

Een ruimte kan nog zo mooi ingericht zijn, maar als er overal spullen rondslingeren, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Als je bij de inrichting te weinig rekening houdt met bergruimte dan zal je binnen de kortste keren een rommelig huis krijgen en dat ziet er dan niet mooi uit.

Oplossing: Reserveer ruimte voor kasten en andere manieren om spullen op te ruimen. Maak slim gebruik van loze ruimten, bijv. onder bedden, banken, boven kasten. En vergeet niet om iets te bedenken voor alle snoeren, stekkers en laders.

*Verkeerde volgorde

Het is ook lastig, want waar begin je als je een ruimte gaat inrichten? Kies je eerst een vloer, een kleur voor de muur en dan de meubels? Of begin je bij de meubels?

Oplossing: Over het algemeen is het makkelijker om de kleur van de muur aan te passen aan de meubels, dan andersom. Kies voor een neutrale vloer, dan meubels en dan de kleur van de muur.

*Geen sfeer

Een inrichting is meer dan een combinatie van mooie spullen. Het is de bedoeling dat een inrichting sfeer brengt in een ruimte zodat het prettig is om er tijd door te brengen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar kan in de praktijk best tegenvallen. De kleur, patronen, materialen, hoogte en vormen van de meubels moeten allemaal bij elkaar passen en een soort geheel gaan vormen.

Oplossing: Vind je het moeilijk of lukt het je maar niet om een gezellige ruimte te maken? Huur een professional in en vraag om advies.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *