shutter

Trend: retro shutters

Laatst bijgewerkt:

Al eeuwenlang worden allerlei soorten luiken gebruikt om de zon buiten te houden.

Deze luiken of shutters kunnen aan de buitenkant van het huis bevestigd worden, maar tegenwoordig zitten ze meestal aan de binnenkant. Het voordeel is dat je ze dan van binnen kan openen en dicht kunt doen. Bovendien kan je dan ook makkelijk de lichtinval doseren.

Houten shutters

Op dit moment zijn shutters weer heel populair. Shutters zijn houten luiken met horizontale lamellen of latjes. Door de richting van de lamellen te veranderen, regel je de lichtinval. Ze werden oorspronkelijk door de Spanjaarden meegenomen naar Amerika.  De Engelse naam voor deze luiken, die wel wat weg hebben van Louvre deurtjes,  is ‘plantation shutters’. Deze houten luiken werden dan ook veel in het zuiden van Amerika, in de warme gebieden gebruikt bij plantage woningen als bescherming tegen de warmte en het zonlicht. Op dit moment zijn ze weer helemaal trendy. Deze houten shutters geven een ruimte een moderne en toch klassieke look. Je kan de natuurlijke houtlook behouden, of ze lakken of verven in de gewenste kleur.

Voor iedere ruimte, in elke kleur

Shutters zijn geschikt voor iedere ruimte. Van keuken tot badkamer en zelfs voor kinderkamers. Ze zijn in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar zodat je een tint kan kiezen die bij de rest van je interieur past. En, je kunt ze voor ieder raam en iedere deur op maat laten maken. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op Zonnelux.nl.

geel
bron: californiashutters.co.uk/

Retro shutters

Behalve de nieuwe, op maat gemaakte shutters is er ook een ware run op oude paneeldeuren en shutters. En die worden niet alleen als raamdecoratie gebruikt.  Ze worden op allerlei creatieve en leuke manieren gebruikt. Als het je lukt om een paar oude shutters op bijvoorbeeld marktplaats op de kop te tikken, en je bent een beetje handig, dan kan je er echt iets leuks van maken.

Bekijk hieronder een paar voorbeelden:

onderz

Maak van een oude shutter een een decoratie voor je tafel.

bron foto

bed

Zaag een paar shutters in stukken, verf ze en maak er een achterwand van voor je bed.

bron foto

achtergrond

Neem een aantal willekeurige panelen van verschillende kleuren en maak er een soort collage van als wanddecoratie.

bron foto

nachtkastje

Een nachtkastje gemaakt van een shutter waar een plankje haaks op bevestigd is.

bron foto

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *