De Senseo Sarista is de nieuwste uitbreiding van de Senseo familie. Maar het is er wel één die zelf koffiebonen maalt. Lees de test.

Senseo Sarista

Als je de Sarista bekijkt dan zie je meteen: daar is goed over nagedacht. Er is rekening gehouden met het verschil in smaak van de koffiedrinker en ook over het gemak van het koffie zetten.

Bean funnels

Nieuw en heel handig zijn de bean-funnels. Deze door Douwe Egberts met koffiebonen gevulde transparante bakjes zijn in zes smaken verkrijgbaar: Mellow Flow‚ Bright Zing‚ Rich Reveal‚ Free from Cafeïne‚ Pure Explosion en Bold Burst. Deze smaken variëren van zacht en mild, iets zurig of nootachtig tot robuust en heel sterk. Je kunt de funnels naar eigen wens verwisselen zodat ieder zijn eigen smaak koffie heeft. De bonen in de eenmaal geopende funnel blijven vers omdat het bakje zo goed als afgesloten is en blijft. De adviesprijs voor de bean funnels is 4,79 en daar zet je zo’n 20 koppen koffie mee.

De smaak

De koffie die je zet met de Sarista smaakt naar vers gezette koffie en is verrassend goed. Net als bij eerdere Seseo koffie zit er een mooi crème laagje op, maar de smaak is beter dan die van de Senseo’s met pads. Door de verschillende smaken en sterktes kun je er altijd wel één vinden die bij jou past.

Het apparaat

Het apparaat is iets groter dan de eerdere Senseo’s. Om koffie te zetten vul je het waterreservoir, kiest een bean-funnel van jouw keuze, en die draai je met één beweging in de daarvoor bedoelde opening. Je zet het apparaat aan, kiest of je één kop (normaal of sterk) wilt zetten of een hele kan. Het apparaat maalt de benodigde bonen. In de folder is te lezen dat de Sarista geen espresso apparaat is omdat een lagere druk wordt gebruikt (korte koffie).

Voor- en nadelen

De smaak van de Sarista koffie is goed. De bean funnels zijn handig in gebruik en met 0,24 cent per kopje heel redelijk geprijsd. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en met de thermoskan kan je voor 6 personen tegelijk koffie zetten en hoeft het niet meer kopje voor kopje. De thermoskan, die bij de witte versie niet is inbegrepen is trouwens een absoluut pluspunt.

Zijn er ook nadelen? Een paar kleine. De lekbak is vrij klein en loopt snel over. Ook het bakje waar het residu van de koffie in komt is klein en moet vaak geleegd worden, maar dit wordt wel aangegeven met een lampje. De bean funnels zijn handig in gebruik maar het is helaas niet mogelijk de funnels met bonen van je eigen voorkeur bij te vullen.

Wit en zwart

De Senseo Sarista is verkrijgbaar in twee kleuren: Pearl White en Deep Black. De laatste heeft een extra mogelijkheid om de sterkte van de maling aan te passen en heeft er standaard een thermoskan bij.

De adviesprijs voor Deep Black is 289 euro (inclusief thermoskan)

De adviesprijs voor de Pearl White is 249 euro (zonder thermoskan). De witte thermoskan is los verkrijgbaar voor 39 euro.