Of we de Tefal Actifry wilden testen?

Natuurlijk willen we dat.

Frites

Eerst even de boekjes doornemen. Ook al zijn er ook recepten met groenten en kip die ons aanspreken, we besluiten gewoon met de frites te beginnen. Wel van zelf geschilde aardappelen natuurlijk.

Schillen, spoelen, drogen

We nemen stevige, vastkokende aardappelen, spoelen de hele aardappel na het schillen af. Snijden ze in frites vorm en spoelen ze daarna nog een keer af tot er schoon water vanaf komt en drogen ze daarna met keukenpapier. Precies zoals beschreven staat in het boekje.

Eén eetlepel olie

We doen de aardappelen in de Actifry. Wat voor olie zullen we erbij doen? In het boekje staat een opsomming van de meeste soorten olie. We kiezen voor veilig en doen er een ruime eetlepel zonnebloemolie bij, wat nog erg weinig lijkt voor bijna een kilo frites.

Stekker er in, knopje aan, en het apparaat begint te draaien. Even staan we te kijken naar de ronddraaiende bleke aardappelen. Zou het wel wat worden? We gebruiken de tussentijd om er vast wat mayonaise bij te maken.

Veertig minuten later zien we inderdaad redelijk bruine frites.

De smaak

Al met al is het resultaat heel behoorlijk. Ze zijn ook zoals beloofd egaal bruin, zacht van binnen en redelijk knapperig van buiten. Je kan ze wel beter zo snel mogelijk na de bereiding opeten. Als ze afkoelen worden ze snel wat taaiig, maar dat is met frites uit de frituur natuurlijk ook zo.

We nemen ons voor om de volgende keer de frites wat gelijker en iets kleiner te snijden. En zijn erg benieuwd naar de bereiding van groenten, vis en vlees, waar we hier ook verslag van zullen doen.

Het schoonmaken

Het schoonmaken is een klusje van niks. De pan, het draaiende gedeelte en de doorzichtige deksel kunnen zo de afwasmachine in. Klaar ben je.

Voordelen

– geen frituurlucht.

– geen frituurolie vervangen en frituurpannen uitschrobben (een héél groot voordeel).

– je kunt op een gezonde manier frites eten.

– je kunt variëren met soorten olie en kruidenmengsels.

– je kunt er ook groenten-, fruit-, vis-, en vleesgerechten in bereiden.

– er zitten twee boekjes bij: één van Tefal en één van Martijn Vrieze met voldoende recepten.

Zijn er ook nadelen?

Ja, een paar:

– je hebt er weer een redelijk groot apparaat er bij.

– de bereidingstijd is iets langer dan bij de frituur (je hoeft de Actifry niet voor te verwarmen).

– de Actifry is niet geschikt voor kroketten en bitterballen (wel voor kipnuggets en loempiaatjes).

Meer informatie

De Actifry is verkrijgbaar bij de elektro- en huishoudspeciaalzaken.

Meer informatie vind je op: actifry.nl.