Stomen is gezond en lekker. Er zijn verschillende manieren om te stomen. Lees onze test van de Magimix stoomkoker.

De stoomkoker

Het eerste dat opvalt aan de Magimix stoomkoker is dat het een mooi apparaat is. Wel wat groot, maar dat heeft zijn voordeel. De inhoud is dan ook 2 x 5,5 liter. Er is een onderstel met schaal waar het water voor het stomen in gaat. Een stoomschaal met vaste bodem en een stoomschaal met losse bodem. Die losse bodem heeft als voordeel dat als je hem er uit laat, je b.v. een hele kip of een hele bloemkool kunt stomen. Tot slot is er nog een glazen deksel met stoomgaatjes.

 

Stomen op 4 temperaturen

Op de Magimix multifunctionele stoomkoker heb je 4 standen voor verschillende functies.

 

100°C op deze stand bereid je groenten, rijst en de meeste andere gerechten,

80°C voor het bereiden van vis,

60°C voor het warmhouden,

40°C voor het maken van yoghurt.

 

Test 1: Wortelen en spruitjes

Om maar eens met iets gemakkelijks te beginnen: worteltjes, schoongemaakt en in stukjes en spruitjes goed verspreid in de stoomschaal met vaste bodem. Water in de onderste schaal. En 20 minuten op 100°C. Het resultaat: stevige, beetgare spruitjes en worteltjes met een volle smaak.

Het stomen duurt ongeveer even lang als de kooktijd in de pan. Maar omdat de pan direct begint met stomen en je niet hoeft te wachten tot het water kookt, heb je toch wat tijdswinst.

 

Test 2: Tomaten en prei

De prei gewassen en alleen het witte gedeelte in stukken van 5 cm. gesneden. 30 Minuten laten stomen op 100 graden. De hele tomaten gewassen zo’n 5 minuten voor tijd er bij gelegd. De tomaten laten schrikken onder koud water en het vel is gemakkelijk te verwijderen. De tomaten zijn lekkerder dan dat ze helemaal rauw zijn en toch stevig. De prei is stevig en vol smaak.

 

Test 3: Gado gado

Dit lijkt een ideaal gerecht voor de stoompan omdat je er anders zo veel verschillende pannen nodig hebt. De verschillende groenten: bosui, stukken winterwortel, roosjes bloemkool, reepjes witte kool en peultjes en gekookte eieren en rijst.

Om te beginnen leggen we de bloemkool er in en in de onderste schaal de bijgeleverde pan met 1 deel rijst en 1 deel water. 5 minuten later voegen we de wortel en de peultjes toe. Als laatste de bosui en de witte kool. Nog 5 minuten later leggen we een paar eieren in de schaal onderin en scheppen we de rijst een keer om. Na een half uur is alles klaar. Ook al zat de schaal met groenten goed vol. Alles was gaar en knapperig, de bloemkool had zelfs iets korter gemogen.

 

Test 4: Zacht citroengebak

In het bijgeleverde receptenboekje staan naast de bereidingstijden voor een aantal producten ook recepten waaronder een paar nagerechten die er lekker uit zien. Eén ervan is zacht citroengebak. Eerst het beslag gemaakt, dat moest verdeeld worden over twee kleine bakvormen. Er moest niet te veel beslag per blik in omdat het kon gaan rijzen. De cake volgens aanwijzingen gestoomd. Het resultaat was een cake, niet bruin natuurlijk, die heel zacht en smakelijk was. Alleen was hij niet erg gerezen. Deze nog maar eens proberen.

 

Test 5: Zalm

De Magimix heeft een speciale stand van 80 graden voor het stomen van vis. Dus twee zalmfilets in de schaal en zoals het boekje aangeeft stomen op 80 graden voor 15-20 min. Het resultaat: perfecte, mooi roze zalmfilet. Wel wat bleek, maar met wat groene kruiden erover is dat geen probleem. De smaak en structuur waren prima.

 

Gebruik van de multifunctioneel stoomkoker

De stoomkoker is gemakkelijk in het gebruik en is snel gebruiksklaar. Alleen wat water in de schaal en hij is klaar om te gebruiken. Het apparaat begint ook vrijwel direct te stomen. Je hoeft groenten niet af te gieten, maar je kunt ze zo vanuit de schaal opdienen. Ook het schoonmaken is snel gebeurd.

De Magimix stoomkoker is zeker multifunctioneel te noemen. Niet alleen kun je er veel verschillende gerechten in klaarmaken. Je kunt er ook veel tegelijkertijd bereiden.

Voor het stomen van groenten, rijst en vis is het echt een ideaal apparaat. Ook puddingachtig gebak is er goed in te bereiden. Opwarmen of iets warmhouden op 60 graden is ook een prima manier. Met de 40 graden stand kun je volgens het receptenboekjes ook zelf yoghurt maken van volle melk. Dit duurt wel 12 uur.

De hoeveelheid stoom die door de gaatjes van het deksel vrijkomt valt erg mee. Je kunt de stoomkoker dus overal plaatsen. Een minpuntje zou de afmeting van de pan kunnen zijn, als je een weinig (berg)ruimte hebt.

 

De adviesprijs voor de Magimix multifunctionele stoomkoker is 249 euro.