Kaarsen schijnen al eeuwen hun licht op de mens. Waarschijnlijk waren fakkels, gemaakt van plantenstengels en in gesmolten niervet gedoopt, de eerste voorlopers van de kaars.
De eerste kaarsen
De Romeinen verbeterden dit door hier een pit van vlasvezel en later katoenvezel bij te gebruiken. Pas in de middeleeuwen werd het gebruik van bijenwas geïntroduceerd. Dit was een hele verbetering met het gebruik van niervet omdat het niet zo walmde en stonk. Bijenwas brandde zuiver en schoon, maar was en is erg duur en daarom alleen voor de rijken.
Paraffine en stearine
Latere verbetering in het kaarsenmaken gebeurde in 1850 met de productie van paraffine, gemaakt uit olie en leisteen. De voordelen hiervan waren de lage kosten. Paraffine was betaalbaar, maar had een laag smeltpunt. Door toevoeging van stearine werd het kaarsmengsel hard en duurzaam.
Met de uitvinding van de lamp in 1879, was het even afgelopen met de populariteit van de kaarsen. Tot aan het begin van 1900 begon de kaars weer gewild te worden vanwege het sfeervolle licht.

Symbool van romantiek
Kaarsen waren niet langer de hoofdbron van licht, maar kregen andere gebruiksvormen. Kaarsen zijn het symbool van feestelijkheid, romantiek, sfeer en ceremonie, en zijn niet te vergeten erg decoratief.
Soorten kaarsen
Doordat kaarsen vaak als decoratie gebruikt worden, zijn de afmetingen, vormen en kleuren talrijk. Je kan ook zelf kaarsen maken.
Geurkaarsen
Ook geurkaarsen worden veel gebruikt. Naast sfeer en decoratie geven deze ook nog prettige geuren af wat weer bijdraagt aan ontspanning en welzijn. Aan het kaarsenmengsel worden bij de bereiding natuurlijke of synthetische geurstoffen toegevoegd en soms essentiële oliën. De mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn kaarsen die ruiken naar fruit, bloemen, kruiden maar ook geuren met namen als drop, winterse sneeuwvlokken en sex op het strand komen voor.
Drijfkaarsen
De naam zegt het al kaarsen die blijven drijven. Als een kaars breder is dan dat hij hoog is zal hij blijven drijven.
Gekleurde kaarsen
Door toevoeging van kleurwas kan de kaars door en door gekleurd worden of alleen aan de buitenkant een kleurtjes krijgen.
Vormkaarsen
Meestal wordt de kaars gevormd door de hete was in een mal te gieten.
Dompelkaarsen
Kaarsen worden ook gevormd door ze in de hete paraffine te dopen. Ook worden kaarsen gevormd door ze te dompelen in hete paraffine, te laten stollen en dan weer te dompelen.
Rolkaarsen of geknede kaarsen
Door was in water van ongeveer 50 graden te leggen wordt de was zo kneedbaar dat het in vorm gekneed gerold of gebogen kan worden. De pit wordt er daarna met een lange stopnaald door gestoken.
Decoreren met kaarsen
Een groep van kaarsen met verschillende hoogten en/of breedten op een groot plat bord of schaal is een simpele decoratie en past in ieder interieur, zowel modern als klassiek als je vormen en kleuren aanpast. Of een set van dezelfde kaarsen al dan niet in een standaard kan heel goed staan op een verloren of leeg plekje.