rotan stoel

Rotan meubelen voor binnen en buiten

Rotan meubelen zijn veelzijdig. Je kan ze zowel binnen als buiten gebruiken en ze geven een ruimte al snel een exotische uitstraling. Bepaalde modellen rotan stoelen zijn heel herkenbaar en zelfs klassiek.

Rotan meubelen waren voor het eerst in de jaren ’60 in Nederland te zien. Ze werden toen vaak in de horeca op terrassen gebruikt. Later in de jaren ‘70 en ’80 werd rotan ook populair als materiaal voor meubelen in huis. Sinds die tijd zijn rotan meubelen niet meer weg te denken. En dat is begrijpelijk want rotan meubelen zijn praktisch en duurzaam. Een rotan stoel en tafel kan je zowel binnen als buiten gebruiken.

Wat is rotan?

Rotan is een natuurlijk materiaal. Het wordt gemaakt van de stengels van de rotanpalm. De rotanpalm komt van nature voor in tropische regenwouden. De stengels van de rotanpalm zijn stevig en buigzaam waardoor ze heel geschikt zijn voor het maken van meubelen. De stengels die voor meubelen gebruikt worden variëren in dikte van ongeveer een halve centimeter tot een doorsnede van 10 centimeter.

De namen riet, rotan, manou en bamboe worden nogal eens door elkaar gebruikt. Rotan verschilt van bamboe doordat de stengels van rotan massief zijn en die van bamboe zijn hol. Riet is een grassoort en is niet geschikt om meubels van te maken, maar wel voor manden en andere accessoires. Manou is een dikke soort rotan.

Rotan stoel met kussen

Rotan is duurzaam

In deze tijd is er veel aandacht voor milieubewuste en duurzame meubelen. Op deze punten scoort rotan heel goed. Rotan groeit snel, sneller dan hout en er zijn geen meststoffen of pesticiden nodig voor het verbouwen. Rotan is daardoor vrijwel CO2 neutraal.

Daarnaast is rotan ook duurzaam omdat het stevig is en heel lang mee gaat. Het is makkelijk in het onderhoud en eenvoudig om schoon te maken. Van je tijdloze rotan meubelen kan je daardoor lang plezier hebben.

Woonstijl

Rotan meubelen passen bij veel woonstijlen. Ze kunnen bijvoorbeeld prima bij een Scandinavische, Boheemse, eco-chic of maritieme interieurstijl. Rotan is goed te combineren met allerlei andere materialen zoals bijvoorbeeld hout. Vandaar dat rotan stoelen het prima doen als eetkamerstoel bij een houten tafel. Daarnaast zijn er ook rotan accessoires als lampen en manden.

Rotan heeft van nature een naturel kleur maar soms wordt rotan op kleur gebracht met beits waardoor er verschillende kleurvariaties ontstaan. De gebeitste meubelen worden behandeld met lak waardoor de kleur beter beschermd blijft.

Rotan in serres

Rotan combineert heel mooi met planten. Een serre met planten en rotan meubelen is een stijlvolle en sfeervolle combinatie. Een ander voordeel is dat rotan meubelen meestal licht in gewicht zijn. Je kan ze dan ook makkelijk van binnen naar buiten verplaatsen.

Rotan tuinmeubelen buiten laten staan

Rotan meubelen staan heel gezellig in de tuin. Ze zijn goed bestand tegen de zon, wind en een buitje. Toch kan vocht op den duur zijn sporen achterlaten. De meubels regelmatig behandelen met blanke lak kan helpen. Doe je dat niet, dan is het beter om ze onder een hoes of afdak te zetten of naar binnen te halen in natte periodes. Hiermee kan je de levensduur verlengen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *