geluid

Problemen met geluidsoverlast in huis oplossen

Als je een huis koopt, is geluid niet het eerste waar je op let. Geluidsoverlast of gehorigheid merk je vaak pas op als je er eenmaal woont. Dat geluid kan van buiten komen, van de buren maar ook door gehorigheid binnenshuis veroorzaakt worden.

Geluid in een ruimte

Geluid in een ruimte kan zich op vier manieren gedragen.

Het geluid kan geabsorbeerd worden. Dikke gordijnen of tapijten bijvoorbeeld, dempen het geluid omdat het geabsorbeerd wordt.
Geluid kan ook getransporteerd worden. Het geluid wordt dan doorgegeven of klinkt door via muren of vloeren.
Geluid kan reflecteren of teruggekaatst worden.
Het geluid kan ook verstrooid of verdeeld worden.

Balans

Om in een ruimte een aangenaam geluid te krijgen, is het belangrijk dat er een goede balans bestaat tussen deze vier eigenschappen van het geluid.

Als geluid te veel geabsorbeerd wordt, zorgt dat voor een dof geluid. Te veel transportatie betekent dat het geluid de ruimte verlaat en zich verplaatst naar andere ruimtes. Te veel reflectie zorgt voor een echo of galm en te veel verstrooiing maakt het moeilijk om te bepalen waar het geluid precies vandaan komt.

Geluid van binnen

Tegenwoordig worden woonruimten veelal open gehouden. Mooi om te zien natuurlijk en handig in gebruik. Maar minder handig voor de rust en stilte binnenshuis. Tel daarbij de voorkeur voor moderne en praktische materialen zoals hout, laminaat, glas, rvs en tegels op. Aan de andere kant wordt er minimaal gebruik gemaakt van stof en textiel. Hierdoor kan je huis al snel kan hol klinken.

Een houten vloer, laminaat of een tegelvloer geven ook veel meer geluid door dan vloerbedekking. Een oude houten vloer kan daarbij ook nog kraken. Zo’n harde vloer op de eerste verdieping kan zorgen voor geluidsoverlast binnen je eigen huis, maar ook bij de buren.

Wat kan je zelf tegen geluidsoverlast doen?

Kleden en gordijnen

Losse kleden en gordijnen kunnen het geluid ook enigszins absorberen. Hetzelfde geldt voor een stoffen bank en kussens. En een wand bekleed met steenstrips of kurk zal minder geluid doorlaten dan een muur met behang.

tochtstrip geluidPlaats tochtstrips in de deurkozijnen

Het meeste geluid komt niet door de deur maar door de kieren rondom de deuren. Het aanbrengen van tochtstrips houdt niet alleen koude lucht tegen maar ook het geluid.

Akoestische schilderijen

Je hebt tegenwoordige ook akoestische schilderijen. Je kan daarvoor je eigen foto op canvas laten afdrukken of uit bestaande foto’s kiezen. Achter deze foto’s worden geluidsabsorberende panelen geplaatst.

Niet op hakken lopen

Hakken en houten vloeren zijn een slechte combinatie. Doe je schoenen uit als je thuiskomt en draag sokken of schoenen met zachte rubber zolen.

TV en audioapparatuur

Het geluid van een TV die je aan de muur hangt, zal voor meer geluidsoverlast zorgen dan een TV die los van de muur geplaatst wordt. Een TV op een schoorsteenkanaal plaatsen zorgt voor een klankkast achter je TV die zorgt dat het geluid versterkt wordt. Hetzelfde geldt voor geluidsboxen die je tegen de muur plaatst.

Zet planten in je huis

Planten, met name planten met bladeren zijn heel goed in heb absorberen van geluid. Behalve het tegengaan van geluid hebben planten nog meer positieve eigenschappen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
8 tips bij het kopen van een oplader