private lease automaat

Private lease automaat

Heerlijk ontspannen rijden

Steeds meer klanten kiezen voor leaseauto’s met een automaat. Dat is deels te verklaren door de toegenomen populariteit van elektrische en hybride auto’s. Deze zijn immers bijna alleen met een automaat verkrijgbaar. Maar ook het aantal ‘reguliere’ auto’s met een automatische versnellingsbak neemt toe. De hoofdreden daarvoor is het hogere rijcomfort dat auto’s met een automaat bieden. Want in een auto met een automatische versnellingsbak gaat schakelen vanzelf, je hoeft alleen maar gas te geven en te remmen en de auto schakelt zelf heel soepeltjes naar de optimale versnelling. Daardoor hoef je met een automaat bij het rijden in de file of binnen de bebouwde kom niet om de haverklap de versnellingspook in een andere versnelling te steken. Dat rijdt heerlijk ontspannen, zeker in dit land, vol verkeersdrempels, rotondes en snelheidslimieten.

Meewarige blik

Toch werden auto’s met een automaat in ons land als minderwaardig beschouwd. Dit is te verklaren uit het verleden. Zo verliep het automatisch schakelen in de eerste automaten nogal stoterig. Daarnaast hadden auto’s met een automatische versnellingsbak aanvankelijk een hoger brandstofverbruik en, door het automatisch schakelen, minder vermogen tot hun beschikking. Kenmerken die niet meewerkten aan een positief, dynamisch imago. Hoewel het vermogen van auto’s met een automaat tegenwoordig nauwelijks afwijkt van dat van handgeschakelde auto’s en automaten qua brandstofverbruik tegenwoordig zelfs zuiniger zijn dan auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak, worden automobilisten die kiezen voor private lease van een automaat vaak nog met een meewarige blik te bekijken.

Code 78

Die voorkeur voor handgeschakelde auto’s begint in ons land al op jongere leeftijd bij lessen voor het rijbewijs. Van oudsher leert iedereen rijden met een handgeschakelde auto. Slechts een enkele lesauto is uitgerust met een automaat. De belangrijkste reden daarvoor is dat automobilisten die met een automaat hebben gelest, een aantekening op hun rijbewijs krijgen, de code 78. Ze mogen daardoor alleen rijden in auto’s die zijn voorzien van een automaat, terwijl beginnende automobilisten die met een handgeschakelde auto hebben leren rijden in beide types auto’s mogen rijden. Automobilisten met een rijbewijs zonder aantekening zijn zodoende flexibeler in hun autokeuze, ook bij private lease.

De negatieve beeldvorming bij automatisch geschakelde auto’s is gebaseerd op beeldvorming uit het verleden. Hoe anders is dat in Japan en de Verenigde Staten waar veruit het merendeel van de auto’s is voorzien van een automatische versnellingsbak.

Schreeuwen om een automatische versnellingsbak

Al in 1939 introduceerde Oldsmobile in de Verenigde Staten de automatische versnellingsbak. De Amerikaanse manier van autorijden over lange, rechte wegen met een relatief lage maximumsnelheid schreeuwt in feite om een automatische versnellingsbak. Het hogere brandstofverbruik dat aanvankelijk het kenmerk was van automaten speelde in de Verenigde Staten nauwelijks een rol, gezien de significant lagere brandstofprijzen aldaar.

Holbewoners

Ook in Japan zijn nauwelijks handgeschakelde auto’s te vinden. Dat is voor een belangrijk deel cultureel bepaald, want het zit de Japanners in het bloed om zoveel mogelijk handmatige acties te vervangen door middel van techniek. De adoptiegraad van de automatische versnellingsbak is nergens hoger dan in het land van de rijzende zon. Ze zullen het niet in je gezicht zeggen, maar Japanners beschouwen West-Europeanen als holbewoners, omdat we, ondanks dat automaten volop beschikbaar zijn, toch kiezen voor zoiets primitiefs als een handgeschakelde versnellingsbak.

Opmars van de automaat

Langzamerhand zien we ook in Europa het aantal automaten toenemen. Zo wordt in Zweden 36% van de nieuw verkochte auto’s afgeleverd met een automaat, terwijl dat in Finland 32% is. Natuurlijk zijn dit beide grote landen met geringe bevolkingsdichtheid en dus veel lange, rustige wegen. Maar het feit dat bijvoorbeeld in autoland Duitsland al 26% van het aantal afgeleverde auto’s een automatische versnellingsbak heeft, geeft aan dat de automaat met een opmars bezig is. Dat is ook geen wonder gezien het rijcomfort.

Bent u ook geïnteresseerd in een private lease auto met een automatische versnellingsbak? Bekijk dan snel ons aanbod van auto’s met een automatische versnellingsbak.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *