Nooit meer iets of iemand kwijt raken met een GPS tracker

Nooit meer iets of iemand kwijt raken met een GPS tracker

Laatst bijgewerkt:

GPS trackers: voor een gerust gevoel

Ze gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank, GPS trackers. Deze handige apparaatjes communiceren voortdurend met satellieten om hun juiste locatie te kennen. En die locatie geven ze door aan je smartphone of pc. Bevestig zo’n toestelletje aan je fiets, motor of auto en je weet steeds waar je dure eigendom zich bevindt. Gaat er iemand aan de haal met je nieuwste sportwagen? Geen nood, de GPS tracker vertelt je in een oogwenk waar je hem kunt vinden. Men gebruikt GPS trackers niet alleen om de locatie van voorwerpen te kennen. Ook voor personen zet men ze in. Dementerende bejaarden, jonge kinderen: niemand wil dat ze de weg naar huis kwijtraken! Stop een GPS tracker in hun jaszak of broekzak en je weet op elk moment waar ze ergens uithangen.

Een hoop satellieten rond de aardbol

Het is zeker geen recente uitvinding, het Global Positioning System of GPS. Militaire noden zijn altijd goed voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Reeds in 1967 begon het Amerikaanse leger met de eerste testen van een wereldwijd plaatsbepalingssysteem. Handig immers, wanneer je troepen exact weten waar ze zich ergens in de wildernis bevinden. Het bleek noodzakelijk om een heleboel satellieten de ruimte in te schieten alvorens het plaatsbepalingssysteem voldoende nauwkeurig kon werken. De toepassing bleef strikt militair geheim tot in 1983. Toen kwam een Boeing 747 per ongeluk in het Sovjet-Russische luchtruim terecht en werd door de Russen zonder pardon uit de lucht geschoten. Om navigatiefouten in de toekomst te voorkomen, gaf het Amerikaanse leger kort daarop het GPS systeem vrij voor civiel gebruik. Tegenwoordig cirkelen er zo’n 32 GPS satellieten in een vaste baan om de aarde. En precies die satellieten maken het mogelijk om je auto, je kind of je schoonmoeder terug te vinden. Tenminste, als je aan een GPS tracker hebt gedacht.

GPS: een ingewikkeld systeem

Simpel is het niet, de werking van het GPS systeem. Het komt er vooral op neer om de exacte afstand tot minstens vier satellieten te bepalen. Elke satelliet zendt zijn eigen radiosignaal uit. Omdat de kunstmanen in een vaste baan om de aarde draaien, is hun positie op elk tijdstip bekend. Als een GPS ontvanger de afstand tot minstens vier satellieten kan bepalen, kan hij daaruit zijn exacte locatie op aarde berekenen. De GPS ontvanger leidt de afstand tot een GPS kunstmaan af uit de looptijd van het uitgezonden radiosignaal. Atmosferische storingen hebben invloed op de bereikte nauwkeurigheid. Ingewikkeld, niet? Geen nood, als gebruiker hoef je je niet druk te maken over afstanden, looptijden of atmosferische storingen. Zolang je GPS ontvanger maar werkt.

En wat is dan een GPS tracker?

Een GPS tracker is een toestelletje dat de coördinaten van zijn precieze locatie op elk tijdstip kan doorgeven. Natuurlijk heeft een GPS tracker een GPS ontvanger aan boord. Verder moet je in een GPS tracker ook een simkaart stoppen, net zoals bij je smartphone. Er bestaan sms GPS trackers en realtime GPS trackers.

  • Bij een sms GPS tracker stuur je simpelweg een sms naar het apparaat, en je krijgt via een sms de coördinaten van zijn locatie terug. Voer die coördinaten in de zoekbalk van Google Maps in en je ziet waar je tracker zich ergens op de aardbol bevindt. Een prepaid simkaart is voldoende voor een sms GPS tracker. Je verbruikt alleen beltegoed als de tracker zijn coördinaten naar jou sms’t.
  • Een realtime GPS tracker biedt wat meer luxe. Zo’n apparaatje stuurt continu zijn coördinaten door. Het toestel gebruikt daarvoor het GSM netwerk. Je moet er wel een simkaart insteken die toelaat om live data te verzenden. Ook moet je bij een provider een abonnement afsluiten. De positie van de tracker kun je live volgen op je pc of je smartphone.

Professionele toepassingen van GPS trackers

Professionele GPS trackers worden in vrachtwagens en in het openbaar vervoer massaal toegepast. Dat kan in passieve of in actieve vorm. Een passieve GPS tracker slaat de coördinaten van het gevolgde traject op in zijn geheugen. Bij het uitlezen van dit geheugen kan een planner zien of de chauffeur wel of niet de voorgeschreven route heeft gevolgd. Een professionele actieve GPS tracker geeft voortdurend de positie van het voertuig door aan een centraal computersysteem. De eigenaar of baas van het transportbedrijf kan hierop inloggen. Hangt een chauffeur wat te lang op een plek rond? De baas heeft het snel in de gaten! Ook de rij- en rusttijden van vrachtwagen- en buschauffeurs kun je met actieve GPS tracking eenvoudig opvolgen.

Voor voertuigen van particulieren

Autodiefstallen komen nog steeds vaak voor. De toepassing van GPS trackers in auto’s ligt daarom voor de hand. Bouw een GPS tracker in op een verborgen plaats in je auto en bij diefstal weet je steeds waar je wagen zich bevindt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je motor of je boot. Bij geavanceerde trackers kun je zelfs via een sms het bevel geven om de motor stil te leggen. Als zoonlief er zonder jouw toestemming met je auto vandoor is, kun je hem dus op die manier te grazen nemen…

tracker voor huisdierOm kinderen, bejaarden en huisdieren in de gaten te houden

Het is de grootste angst van ouders: je kind kwijt zijn. Op een druk strand of in een grote menigte kun je je kleuter wel eens uit het oog verliezen. Een GPS tracker meegeven met je kind zal je al wat minder bezorgd maken. Ben je je kind kwijt, dan stelt de tracker je in staat om zijn of haar locatie op te sporen. Ook voor (dementerende) bejaarden vormt een GPS tracker een geruststellende oplossing. Sommige toestellen bezitten een noodknop, waarmee het kind of de bejaarde kan aangeven dat hij of zij dringend hulp nodig heeft. En ook aan de halsband van je kat of hond kun je een tracker bevestigen. Als je geliefde viervoeter wel eens van huis durft weglopen, weet je in elk geval in welke omgeving je moet gaan zoeken.

Nog meer toepassingen van GPS trackers

In feite is het mogelijk om een GPS tracker te bevestigen aan elk object dat een risico loopt op diefstal. Denk bijvoorbeeld aan containers, bouwmaterialen, heftrucks en dergelijke. Ook bij waardevolle spullen die verhuisd worden, kan men in de verpakking een tracker verbergen. De toepassingsmogelijkheden zijn haast onbegrensd. Een GPS tracker in de handtas of kledij van je rebellerende puberdochter verbergen, zodat je weet waar zij ’s avonds uithangt? Doe het beter niet, uit respect voor haar privacy. Maar aarzel niet om een GPS tracker mee te geven met je jonge kind of je bejaarde ouder. Het is zowel voor hen als voor jou een geruststellende gedachte dat je ze steeds kunt terugvinden!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *