energiezuinige tuinverlichting

Manieren om je tuin energievriendelijk te verlichten

Als je je tuin goed verlicht, dan kan je er langer van genieten. Het geeft sfeer en ziet er bovendien leuker uit als je van binnen naar de tuin kijkt.

De trend, wat betreft energiegebruik, is groen en ook de tuinverlichting kan dus best wat groener en energiezuiniger. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

De kunst met tuinverlichting is, om alleen dat te verlichten wat nodig is en alleen op het moment dat je het nodig hebt. Wat zijn de mogelijkheden?

Verlicht je tuin met ledlampen

Wie nog tuinlampen heeft met gloeilampen of spaarlampen, doet er goed aan om ze te vervangen door ledlampen. Ledlampen zijn er tegenwoordig in allerlei lichtsterktes en lichtkleuren verkrijgbaar. Ledlampen gebruiken tot 85% minder energie dan de ouderwetse gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen.  Dus daar valt veel winst te behalen. Natuurlijk zijn ledlampen in aanschaf wel wat duurder dan traditionele lampen, maar op de langere duur zijn ze goedkoper omdat ze langer meegaan en vanwege het lagere energiegebruik.

Verlichting op zonne-energie

Dat lijkt een ideale combinatie. Overdag schijnt de zon, de energie wordt opgeslagen en ’s avonds brandt het licht op die opgeslagen energie. Het grote voordeel van dit soort tuinlampen op zonne-energie is, dat ze geen kabels of bedrading nodig hebben. Je kan ze dus overal plaatsen. Bij voorkeur wel op een plek waar ze veel zonlicht ontvangen. In verlichting zonne-energie kunnen ook ledlampen gebruikt worden.

Led verlichting met batterij

Een goed alternatief voor verlichting op zonne-energie is led verlichting op batterij. Bij dit soort verlichting heb je, net als bij verlichting op zonne-energie, ook geen elektriciteit of kabels nodig. Je prikt ze in de grond waar je ze nodig hebt. En bij deze lampen ben je bovendien niet afhankelijk van zonlicht.

De batterij of accu van deze lampen is oplaadbaar en de ledlampen zelf gaan lang mee.

Ledstrips

ledstrips

Ledstrips zijn lange flexibele strips met daarin kleine ledlampjes. Die lampjes zijn in allerlei kleuren of meerdere kleuren verkrijgbaar en vaak te bedienen met een afstandbediening. Je kan ze zowel binnen als buiten gebruiken.

In de tuin zijn ze heel geschikt om traptreden of opstapjes te verlichten. Maar je kan ze ook ophangen langs dakranden van tuinhuisjes, langs tuinpaden of langs de rand van een zwembad bijvoorbeeld.

Bij ledstrips heb je twee mogelijkheden. Er zijn strips die je met een adapter kan aansluiten op het elektriciteitsnet of je kiest voor led verlichting op batterij. Bij de laatste soort heb je geen kabels of stopcontacten in de buurt nodig.

Lampen met bewegingssensor

Lampen bij de voordeur of achterdeur of in gangetjes naast het huis hoeven echt niet constant te branden. Het is voldoende als de lamp aanspringt op het moment dat er iemand in de buurt komt. Lampen met een bewegingssensor zijn dan dus ideaal. En ze zijn er ook met ledlampen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.