klussen thuis

Maatregelen om zelf veilig te klussen en te verbouwen

Je huis heeft regelmatig een verf- of opknapbeurt nodig. Sommigen pakken het nog rigoreuzer aan en verbouwen zelf hun huis. Je huis verandert dan tijdelijk in een bouwplaats. Vaak realiseer je het niet, maar een bouwplaats is een gevaarlijke omgeving. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben.

Zelf doen of uitbesteden?

Het is aantrekkelijk om klusjes als schilderen, de dakgoot schoonmaken of het wassen van lichtstraten of dakramen snel even zelf te doen in plaats van een professional in te huren. Je kan er inderdaad veel geld mee uitsparen. Maar of het altijd verstandig is?

Veiligheid eerst

De meeste ongevallen bij het thuisklussen of op bouwplaatsen gebeuren door vallen van een hoogte. Daarbij denk je misschien aan grote hoogten, maar vanaf anderhalve meter kan je ook al behoorlijk gewond raken. Om die reden mogen schilders niet eens meer op de ladder gaat staan en moeten ze gebruik maken van steigers.

Huren of kopen?

Als particulier mag je nog wel gebruik maken van een ladder. Maar waarom zou je dat doen als het zelfs voor professionals te onveilig is?

Een ladder aanschaffen is dan wel goedkoper, maar als je wat meer betaalt en ruimte hebt om hem op te slaan, zou je ook kunnen overwegen om zelf een verrijdbare steiger aan te schaffen. Ze zijn er in allerlei hoogten en afmetingen. Kijk voor prijzen bijvoorbeeld eens op Steigerkopen.nl. Dat is comfortabel en een stuk veiliger.

Andere maatregelen die klussen of verbouwen veiliger maken

Veiligheid is vaak een kwestie van uitsluiten en voorkomen. De maatregelen hieronder verkleinen je risico’s.

  • Draag stevige schoenen en werkkleding. Als je bijvoorbeeld een stuk gereedschap op je voet laat vallen dan kunnen stevige schoenen je beschermen tegen blessures. 
  • Overweeg het dragen van een bouwhelm. Je hebt ze voor minder dan 10 euro bij Bowork.nl.
  • Zorg dat je gereedschap scherp en goed onderhouden is. 
  • Houd je werkplaats opgeruimd. Voorkom dat je struikelt over snoeren en andere rondslingerende voorwerpen. 
  • Lees altijd de handleiding van producten en gereedschappen.
  • Ga niet de ladder of de steiger op bij onstuimig weer.
  • Doe alleen klussen waar je jezelf goed en zeker bij voelt. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *