Kunstgras, steeds milieuvriendelijker

Kunstgras, steeds milieuvriendelijker

Tegenwoordig is er bij alles aandacht voor duurzaamheid en het milieu. Zelfs bij de keuze kunstgras of echt gras in je tuin kan je je afvragen wat het beste is voor het milieu.

Kunstgras of echt gras?

Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor kunstgras vanwege de vele voordelen die het heeft:

  • Het is heel geschikt als je kinderen hebt en er kan zonder zorgen op gespeeld en gesport worden.
  • Heb je huisdieren dan is het geen ramp als ze af en toe eens op het gras plassen. Je krijgt in elk geval geen kale of bruine plekken zoals bij echt gras.
  • Kunstgras heeft weinig onderhoud nodig, je hoeft het niet te besproeien en geen mest te geven
  • Je kan op kunstgras zonder problemen een zwembad of speeltoestel plaatsen zonder dat het gras eronder beschadigt.
  • Je hoeft het nooit te maaien.
  • Kunstgras ziet er het hele jaar fris en groen uit.

Dat zijn best een aantal voordelen voordelen, en dat het geen mest en water nodig heeft is ook goed voor het milieu.

Om echt gras mooi groen, onkruidvrij en mosvrij te houden, moet je er de nodige tijd en energie insteken. Echt gras moet ’s zomers besproeid, bemest en soms bijgezaaid worden. Soms zijn er daarnaast onkruidverdelgers nodig. Voor het besproeien wordt in Nederland in de meeste gevallen gewoon drinkwater uit de kraan gebruikt en dat is best zonde en niet goed voor het milieu.

Wat maakt kunstgras milieuvriendelijk?

Toen jaren geleden het eerste kunstgras op de markt kwam, werd er nog niet zo veel rekening gehouden met de mogelijke voetafdruk of milieuvriendelijkheid ervan.

Kunstgras hoeft natuurlijk niet besproeid en bemest te worden en dat is een pré. Bovendien gaat kunstgras gemiddeld meer dan vijftien jaar of nog langer mee. Maar voor het milieu is het de belangrijkste vraag wat er daarna mee gebeurt. Het is belangrijk voor het milieu dat het kunstgras afbreekbaar en recyclebaar is.

Kunstgras wordt namelijk gemaakt van polyethenen, een grondstof voor allerlei soorten plastic. Het is dus belangrijk dat het kunstgras na gebruik netjes wordt ingeleverd zodat het gerecycled kan worden en niet bijdraagt aan een nog grotere plastic berg. Gelukkig is daar nu steeds meer aandacht voor.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *