Koken op gas of elektra, nu en in de toekomst

Veruit de meeste mensen koken nu nog op gas. Foodies en professionele koks geven de voorkeur aan koken op gas vanwege de snelle en directe manier van verwarmen. Maar dat gaat in de nabije toekomst veranderen. De overheid is van plan om het gas af te schaffen. Uiterlijk in 2050 moet iedereen in Nederland van het gas af zijn. Het streven is zelfs dat het grootste deel van alle huishoudens, al vanaf 2030 compleet van het gas is afgesloten. Dat is een grote operatie en dat lukt niet in één keer, dus daar wordt plaatselijk nu al mee begonnen. In nieuwbouwwijken wordt veelal geen gasleiding meer aangelegd.

Waarom wordt het gas afgeschaft?

Er zijn een aantal redenen om het gas af te schaffen. Iedereen heeft gehoord van de problemen in Groningen die ontstaan zijn door het winnen van gas. De gaswinning zal daarom in de toekomst flink minder worden. Nederland wil ook niet afhankelijk zijn van andere landen voor de aanvoer van gas. Dat betekent dat gas schaarser zal worden en daardoor duurder. Een andere reden is dat de overheid de CO2 uitstoot wil terugbrengen en wil inzetten op schonere en duurzame energie.

Wat is beter voor het milieu?

Wat betreft CO2 uitstoot maakt het op dit moment nog weinig uit of je kookt op gas of elektriciteit. De CO2 uitstoot is vrijwel gelijk omdat aardgas ook als brandstof gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Maar in de toekomst zal elektriciteit steeds minder opgewekt worden door de verbranding van fossiele brandstoffen en daardoor milieuvriendelijker worden. Steeds meer elektriciteit zal opgewekt worden uit groene bronnen zoals bijvoorbeeld zon en wind.

Wat is zuiniger, koken op gas of elektrisch koken?

Koken is verantwoordelijk voor een relatief klein deel van het totale energieverbruik in huis. Een gaskookplaat verbruikt gemiddeld 37 m3 per jaar. Een inductiekookplaat 175 kWh per jaar en een keramische kookplaat 225 kWh per jaar. Kijk bij een energievergelijker om te zien wat gas en elektra op dit moment kosten.

Als je kijkt bij de goedkoopste energieleverancier is koken op gas nog altijd goedkoper dan koken op elektra. In de toekomst moet elektrische energie groener en goedkoper worden. Bovendien zal door minder belasting te heffen op duurzame energie en meer op gas, de prijsverhouding in de toekomst gaan kantelen.

Koken op gas

Koken op gas heeft een aantal voordelen. Het is een heel directe bron van warmte en kan ook snel en makkelijk gedoseerd worden. Dat werkt anders bij elektrisch koken waar de kookplaten eerst op temperatuur moet komen en in sommige gevallen ook nog lang warm blijven.

Elektrisch koken

Bij elektrisch koken heb je de keuze uit inductie-, keramisch-, halogeen of de gewone elektrische kookplaten. De eerste twee zijn het populairst. Inductiekookplaten zijn het zuinigst in gebruik en bovendien wordt ermee het meest efficiënt met de energie omgegaan. Inductie kookplaten zijn in aanschaf wel wat duurder en je hebt er speciale pannen voor nodig.

Een nieuw fornuis aanschaffen?

Als je op dit moment een nieuw fornuis wilt aanschaffen, waar kies je dan voor? Je hebt nu misschien nog de keuze. Maar elektrisch koken heeft de toekomst en lijkt daarom de meest verstandige keuze.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *