jacuzzi

Jacuzzi, heilzame werking van warm, bruisend water

De heilzame werking van water en baden was reeds in de Klassieke Oudheid aanwezig in de samenleving. Bij de oude Grieken kende men zo al het fenomeen van ‘warmwaterbaden’. Hier wist men al dat warm en bruisend water een ontspannende werking had op het lichaam en dat dit positieve effecten had op de gezondheid. Dit is in de loop van de eeuwen ook onderzocht en wetenschappelijk bewezen. Tegenwoordig kunnen heel wat gezondheidstherapieën in water gegeven worden omwille van die heilzame werking. Denk bijvoorbeeld aan aromatherapie, hydrotherapie en chromotherapie. Ook de hedendaagse warmwaterbaden zoals bubbelbaden of jacuzzi’s bieden die heilzame werking. Een sessie van zo’n therapie in een jacuzzi kan iemands gezondheid dus zeker ten goede komen.

Stress verminderen dankzij jacuzzi

Hydrotherapie is een populaire gezondheidstherapie die in het water wordt uitgevoerd. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende factoren die samen het lichaam laten ontspannen. Eerst en vooral wordt gebruik gemaakt van de gewichtsloosheid van het lichaam in water, de temperatuur van het water en van massage. Dit alles maakt dat het lichaam wordt verwarmd en gestimuleerd om de spieren en gewrichten optimaal te laten ontspannen. Doordat je in het water blijft drijven daalt het lichaamsgewicht met 90%. Hierdoor neemt de druk op de gewrichten af en zijn de spieren meer ontspannen.

Door de warmte en de massage wordt ook de bloedsomloop bevorderd. De spieren en de rest van het lichaam worden zo beter doorbloed. Hierbij worden zuurstof en voedingsstoffen makkelijker doorheen het lichaam vervoerd. Bovendien zorgt de warmte van het water ook voor een ontspannen gevoel en wordt het gevoel van stress verminderd. Je hebt zo als het ware alles kunnen loslaten. Dit heeft ook een positief effect op de nachtrust. Door dat ontspannen gevoel geniet je van een betere nachtrust.

Aromatherapie

Naast hydrotherapie kan ook aromatherapie in een jacuzzi plaatsvinden. Aromatherapie is een eeuwenoude techniek die al bij de Egyptenaren werd toegepast omstreeks 3000 voor Christus. Ze maakten toen al gebruik van zalven en parfums van plantaardige oorsprong voor helende en therapeutische doeleinden. De etherische oliën bij aromatherapie zijn gewonnen uit onder meer kruiden, vruchten, bloemen en bladeren van natuurlijke oorsprong. Hierbij hebben de meeste oliën elk hun eigen specifieke, geneeskrachtige eigenschappen. Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan men de olie in masseren of aanbrengen door middel van een kompres. Daarnaast kan de olie ook geïnhaleerd worden of worden toegevoegd aan een bad of jacuzzi.

Chromotherapie

Een andere therapie is chromotherapie (lichttherapie) waarbij de verlichting in de jacuzzi (in verschillende kleuren) wordt gebruikt om het lichaam te beïnvloeden. Iedere kleur heeft namelijk een andere invloed op de hersenen en zo ook op de rest van het lichaam. Zo wordt de kleur rood gebruikt om vitaliteit op te wekken terwijl groen dan weer wordt gebruikt om te kalmeren.

Bovenstaande technieken zijn slechts enkele van de technieken die kunnen worden toegepast om het gevoel van stress te verminderen met gebruik van een jacuzzi. De jacuzzi is in dat opzicht dus een uniek product ter bevordering van de gezondheid, met tal van positieve effecten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *