Internet via glasvezel, kabel of VDSL: waar zitten de verschillen?

Betrek je een nieuwe woning of loopt je huidige internetabonnement af, dan kun je op zoek gaan naar een nieuw abonnement voor een passend internetverbinding voor jou. Voor sommigen lijkt dit een ingewikkelde zoektocht, omdat er verschillende typen internetverbinding bestaan waar je een abonnement voor kunt afsluiten. Je hebt glasvezelinternet, kabelinternet en internet via een VDSL verbinding. Maar waar zitten de verschillen tussen deze verschillende soorten internetverbinding? En welke moet je kiezen?

Glasvezelinternet

Wanneer je online abonnementen voor internet of alles in 1 gaat vergelijken, moet je geheid de postcode check te doen. Hiermee wordt bepaald wat er mogelijk is op jouw adres. In het bijzonder interessant is het of glasvezelinternet al mogelijk is bij jou, omdat dit netwerk nog uitgerold wordt over Nederland en nog niet overal beschikbaar is. Zo ja, dan kun je je daarmee verzekeren van de snelste en stabielste internetverbinding die er te krijgen is. Niet alleen kun je met glasvezelinternet de hoogste downloadsnelheden halen, maar de uploadsnelheden zijn daar ook nog eens gelijk aan. Dat is enkel het geval bij glasvezel. Wel moet je hier, net als bij de andere typen internetabonnementen, kiezen uit verschillende aangeboden snelheden. Hoe sneller, hoe duurder uiteraard.

Kabelinternet

Een andere mogelijke keuze voor je internetverbinding is internet via de kabel van de lokale televisieaanbieder. De bekendste zijn Ziggo en Caiway. Er bestaat geen keuze uit verschillende aanbieders, want er is op elk adres maar één die de kabel beheert. Daar zitten twee nadelen aan: de prijzen wegens gebrek aan concurrentie hoog en je moet er verplicht ook een televisieabonnement bij afsluiten. Wel is kabelinternet behoorlijk stabiel en kan het redelijk hoge downloadsnelheden halen, tenminste, als je daar het juiste abonnement voor afsluit. De uploadsnelheid is echter lager dan de downloadsnelheid.

VDSL

De andere ‘kabel’ waarover internet aangeboden kan worden, is de telefoonkabel. Dit noemt met een VDSL-verbinding. Dit is het goedkoopste type internetverbinding dat je kunt kiezen. Daar is ook een reden voor: de maximale downloadsnelheden zijn tamelijk beperkt. Daar komt ook nog eens bij dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale van invloed is op de maximaal behaalbare downloadsnelheid. Het is tevens de minst stabiele internetverbinding. Dat wil niet zeggen dat VDSL niet zijn waarde heeft. Kleine huishoudens die niet al te zwaar gebruikmaken van hun internetverbinding (zwaar is bijvoorbeeld door op twee apparaten tegelijkertijd te Netflixen), kunnen er vaak wel mee af.

Welke moet je kiezen?

Natuurlijk hangt het van je behoefte, budget en technische mogelijkheden af welk abonnement je moet kiezen. Als er op jouw adres geen glasvezelinternet aangeboden wordt, kun je er ook niet voor kiezen. Maar wil je geen televisieabonnement meer, dan kun je eigenlijk ook niet voor kabelinternet kiezen, omdat je dan gedwongen betaalt voor televisie. Voor een eenpersoonshuishouden kan VDSL met een internetsnelheid van 30 à 50 Mbps al voldoende zijn. Voor thuiswerken en grotere huishoudens is minimaal kabelinternet aan te raden. Maar heb je al de mogelijkheid om voor glasvezelinternet te gaan en past het binnen je budget, dan verzeker je je van de beste en meest toekomstbestendige internetverbinding. Zonder verplicht televisieabonnement!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *