Hoe plaats je een tussenwand?

Grote open ruimtes zijn mooi om te zien, maar zijn niet altijd praktisch.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een grote ruimte geheel of gedeeltelijk wilt afscheiden of wilt opdelen. Als je één grote kamer hebt bijvoorbeeld dan kan het mooier en gezelliger zijn om de ruimte op te delen in twee aparte kamers. Dat kan je doen door een echte wand te plaatsen met een deur erin. Maar het kan ook anders. Door een gedeeltelijke wand of een doorzichtige wand bijvoorbeeld, al dan niet met deuren. Ook met een kamerscherm kan je al een soort afscheiding maken.

Mogelijkheden

Met een tussenwand of scheidingswand in een slaapkamer kan je bijvoorbeeld een soort inloopkast of kleedkamer creëren. Het zorgt er ook voor dat de rommel uit het zicht is. Je kan een eetkamer geheel of gedeeltelijk afschermen van het zitgedeelte of van een open keuken. Je kan ook een afgeschermde ruimte maken waar je in alle rust kan computeren, gamen of tv kan kijken.

Zelf een wandje plaatsen?

Wie handig is en het gereedschap ervoor heeft, kan zelf een tussenwand maken. Dat kan eenvoudig door een frame van hout of metaal te maken en daartegen gipsplaten of multiplex platen te schroeven. Het voordeel van gipsplaten is dat je ze makkelijk op maat kan maken en eenvoudig kan stucen, verven of behangen. De ruimte tussen de platen vul je op met glaswol. Dat werkt gelijk isolerend. Een andere mogelijkheid is om de wand van gipsbeton blokken te maken die je op elkaar lijmt. Kijk even op de site van Pontmeyer.nl als je meer informatie wilt over verschillende soorten constructiemateriaal.

tussenwand
Tussenwand van gipsplaten

Andere manieren van afscheiden

Een tussenwand of muur is een permanente oplossing. Een hele eenvoudige, maar minder permanente manier om een ruimte gedeeltelijk af te schermen is door middel van het plaatsen van een kamerscherm. Een open of gesloten boekenkast kan ook dienen als room divider. De grote hangende schuifdeuren, zoals op de foto hieronder, zijn op moment ook heel populair.

schuifdeuren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *