Hoe kies je het dekbed dat bij je past

Hoe kies je het dekbed dat bij je past

Een dekbed kopen is een noodzakelijk kwaad. Je moet je even verdiepen in de verschillende soorten dekbedden. En zeg niet dat het niet belangrijk is. We brengen tenslotte een derde deel van ons leven slapend door.

Welk seizoen?

De meeste mensen hebben gewoon 1 dekbed voor alle seizoenen, een zogenaamd 4-seizoenen dekbed. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan je ook een speciaal winter-, herfst- en lente- of zomerdekbed kopen. Verder hangt het van je eigen voorkeur af of je houdt van een zwaar of licht dekbed.

Er zijn ook dekbedden die uit meerdere delen bestaan en die je bijvoorbeeld met drukknopen aan elkaar kan bevestigen.

Lees daarom het volgende even door voordat je geld uitgeeft.

Waar moet je allemaal naar kijken

De volgende factoren spelen een rol bij het kiezen van een dekbed

  • Prijs
  • Maat
  • Materiaal
  • Vulgewicht
  • Warmteklasse

Prijs

De prijs van een dekbed varieert van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit en het materiaal.

Maat

Welke maat dekbed je kiest, hangt af van de maat van je bed. Als je een twee-persoons bed hebt kan je kiezen tussen één groot tweepersoonsdekbed of twee één-persoons dekbedden.

Materiaal

Een dekbed kan met verschillende materialen gevuld zijn. Er zijn natuurlijke vullingen zoals wol (lamswol, merinowol), dons (eendendons), katoen en zijde. Daarnaast zijn er synthetische dekbedden.

*Wollen dekbed

Wol van lam, (merino)schaap of kasjmier(geit) staat bekend om zijn isolerende en ademende eigenschappen. Wol kan goed vocht opnemen en is van nature vuil afstotend. Een wollen dekbed kan je soms zelf wassen (als het nadrukkelijk vermeld wordt op het etiket) of laten stomen.

*Donzen dekbed

Een donzen dekbed wordt gevuld met een combinatie van dons en veren van de eend of gans. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter en comfortabeler het dekbed. Ganzendons is van betere kwaliteit en is schaarser en duurder. De veren van ganzen zijn zachter en prikken minder snel door het dekbed heen. Door gebruik en (transpiratie)vocht kan het donzen dekbed platter worden. Het moet regelmatig opgeklopt of opgeschud worden.

Een donzen dekbed kan je vaak wassen in de wasmachine als je je aan de wasvoorschriften houdt en als je wasmachine groot genoeg is. Je kan het ook chemisch laten reinigen.

*Katoenen dekbed

Een katoenen dekbed is licht en isolerend. Katoen is een natuurlijk materiaal, het is slijtvast en je kan het zelf vrij heet wassen en in de droger doen.

*Synthetische dekbed

Synthetische dekbedden zijn licht maar ademen waarschijnlijk wat minder dan die van wol en dons. Het voordeel is wel dat je zelf je dekbed zelf kan wassen.

*Zijden dekbed

Een zijden dekbed is luxe en comfortabel en daardoor vaak wat duurder. Het is licht, warm en soepel en kan heel goed vocht absorberen.

Vulgewicht

Hoe zwaar een dekbed aanvoelt is afhankelijk van het materiaal en het vulgewicht.

  • Wol is relatief zwaar
  • Katoen is lichter dan wol maar zwaarder dan synthetisch en dons
  • Donzen, zijden en synthetische dekbedden zijn wat lichter

Het vulgewicht wordt aangegeven met gram/m2 of kijk naar het totaalgewicht van het dekbed. Een winterdekbed kan wel twee maal zo zwaar zijn als een zomerdekbed.

Warmteklasse

De warmteklasse geeft aan hoe warm het dekbed is.

  • Warmteklasse 1 – warm en vrij zwaar, meestal een winterdekbed
  • Warmteklasse 2 – is bijvoorbeeld een warm dekbed geschikt voor alle seizoenen
  • Warmteklasse 3 – is geschikt voor de herfst en lente of een iets minder warm dekbed voor alle seizoenen.
  • Warmteklasse 4 – is een zomerdekbed, licht en dun.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *