Tuinverlichting brengt sfeer en laat je tuin er ’s avonds even mooi uitzien als overdag.
Vooral op zwoele zomeravonden is het een plezier om lekker lang in de tuin te zitten. Een goede tuinverlichting maakt dat plezier not groter. Maar hoe plaats je die en vooral: waar in de tuin?
Wat is doel?
Voordat je naar de winkel rent om tuinlampen te gaan kopen, is het goed om je af te vragen wat je doel is. Wil je je tuin gezelliger maken met zacht romantisch licht of wil je donkere hoekjes in de tuin beter verlichten met het oog op de veiligheid of met licht aangeven dat er een opstapje is, of het pad extra verlichten? Zijn er voorwerpen, plekken in je tuin die je wilt verlichten zoals een vijver, object, enz. Natuurlijk zorg je dat er op rommelige en minder mooie plekjes zo min mogelijk licht valt.
Waar?
Maak een eenvoudige schets van je tuin waar je alle vaste voorwerpen op tekent. Kijk dan waar je graag verlichting zou willen hebben. Geeft de aan te leggen lichtpunten aan op je tekening.
Van laag tot hoog
Als je de plaats van de lichtpunten hebt gekozen, kom je voor een volgende vraag. Hoe laag of hoe hoog plaats je je lampen? Lampen die je ingraaft in de grond zijn handig om een pad te verlichten. Lichtspots plaats je ook dicht bij de grond en zijn een goede keus als je een bepaalde plek of object wilt verlichten. Staande lampen van verschillende hoogten kunnen gebruikt worden als sfeerverlichting in de tuin, net als hanglampen als je een open serre of veranda wilt verlichten. Wandlampen zijn handig voor een donkere gang, een lange schutting of naast een deur.
Verlichting met ledstrip.
bron foto: Pinterest.
Welke stijl?
Als je het aantal en soort lichtpunten bepaald hebt, kom je bij de volgende vraag. Welke stijl lampen kies je. Houd je van strak en modern of heb je liever een landelijke en klassieke uitstraling? Kijk hier voor meer inspiratie voor buitenverlichting.
Moderne ronde bolverlichting van Nostalux.nl
Tuinverlichting aanleggen
Er zijn twee soorten te onderscheiden: verlichting die je aansluit op het elektriciteitsnet en verlichting waarbij dat niet nodig is.
Lichtnet
Tuinverlichting die je aansluit op het elektriciteitsnet heeft natuurlijk voordelen. Als het eenmaal is aangelegd kan je met een druk op de knop van je verlichting genieten. Voor het aanleggen is wel wat extra inspanning nodig. Je hebt toegang tot een stopcontact nodig en de kabel naar de tuinverlichting moet op veilige diepte ingegraven worden.
Solar
Lampen op zonne-energie zijn makkelijk te plaatsen. Je prikt ze in de grond waar je ze wilt hebben. Ze laden zich overdag op en ’s avonds verlichten ze je tuin. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen. De batterij wordt op den duur minder en er moet wel voldoende (zon)licht zijn om ze op te laden.
Led-verlichting
De meeste tuinverlichting (solar of lichtnet) is tegenwoordig led-verlichting. Led-verlichting is energiezuinig maar wel wat duurder in aanschaf. Gelukkig is ledlicht tegenwoordig in alle kleuren verkrijgbaar en is het al lang niet meer van dat blauwe koude licht.
Met sensor
Bij voordeuren andere deuren en in gangetjes zijn lampen met een sensor handig. Deze sensors kunnen reageren op beweging zodat het licht alleen aan gaat als er iemand aankomt. Maar er zijn ook sensors die het licht automatisch aanzetten als het donker wordt en weer uitdoen als het licht wordt.