Hij is in de maak: de opvouwbare smartphone

Grote kans dat je ruim tien jaar geleden rondliep met een inklapbaar mobieltje, en anders één van je vrienden wel.

Een paar jaar lang waren dit soort telefoons erg populair, maar ze verdwenen langzaam uit de winkels toen de smartphones met touchscreen hun intrede deden. De inklapbare telefoon lijkt echter een serieuze comeback te maken; in een andere vorm weliswaar. Onlangs presenteerden Royole en Samsung namelijk de eerste opvouwbare smartphones en hoogstwaarschijnlijk zullen in de nabije toekomst ook andere merken volgen.

De opvouwbare smartphone van Samsung

Tijdens de Samsung Developer Conference, die plaatsvond op 7 en 8 november, werd de eerste opvouwbare Samsung smartphone gepresenteerd. Het ging om een prototype en het publiek kon de telefoon enkel van een afstand bewonderen, maar er is al wel het één en ander bekend gemaakt over de kenmerken van dit nieuwe product.

De opvouwbare smartphone van Samsung heeft twee schermen: aan de buitenkant zit een klein scherm van 4,58 inch, dat het mogelijk maakt om het apparaat in ingeklapte stand als gewone smartphone te gebruiken, en in uitgevouwen stand zie je een groter scherm van 7,3 inch (vergelijkbaar met een kleine tablet). Samsung geeft aan dat het grote scherm bij uitstek geschikt is om mee te multitasken: je zou er drie apps tegelijkertijd op kunnen gebruiken. Verder is er gekozen voor een nieuwe, vrij minimalistische interface – genaamd Samsung One UI – en zal het toestel draaien op een aangepaste versie van Android.

Samsung heeft aangekondigd dat de opvouwbare smartphone binnen enkele maanden in massaproductie zal gaan. Ook beloofde het bedrijf de telefoon op een volgend evenement wat uitgebreider te laten zien. Wanneer de smartphone precies beschikbaar zal zijn voor consumenten, en wat hij dan zal gaan kosten, is nog niet bekend gemaakt.

Nét iets eerder: de FlexPai van Royole

flexpai
Flexpai

Hoewel Samsung er hoogstwaarschijnlijk naar streefde om het eerste merk te zijn dat een opvouwbare smartphone zou presenteren, was het Chinese Royole uiteindelijk toch iets sneller. Ongeveer een week voordat de Samsung Developer Conference plaatsvond, presenteerde dit relatief onbekende bedrijf namelijk in Beijing de FlexPai.

Deze opvouwbare smartphone is voorzien van een 7,8 inch scherm, dat bij het dichtklappen niet aan de binnenkant, maar aan de buitenkant zit en dan zowel aan de voor- als aan de achterkant te bedienen is. Ook zit er een klein schermpje in de rand, waarop notificaties getoond worden. Mocht je geïnteresseerd zijn in de FlexPai, dan moeten we je teleurstellen; Royole richt zich met dit product voorlopig enkel op de Chinese consument. Wel wordt er een ontwikkelaarsmodel beschikbaar gesteld voor geïnteresseerden uit andere landen

De smartphone van de toekomst?

De afgelopen jaren draaide het bij nieuwe smartphones vooral om verbeterde versies van bestaande modellen. De introductie van de opvouwbare smartphone is dan ook zeker een baanbrekende ontwikkeling te noemen. Of deze telefoon in de toekomst daadwerkelijk massaal gebruikt zal worden, en op welke termijn dit dan gebeurt, is nog niet duidelijk. Het product heeft natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van reguliere smartphones: je hebt de werkruimte die je op een tablet ook hebt, maar kunt het toestel toch gemakkelijk in je broekzak stoppen.

Het is echter de vraag of de consument behoefte heeft aan zo’n combinatie van een smartphone en een tablet. Bovendien zijn de eerste modellen nog relatief zwaar en ingeklapt nog niet zo dun. Verder bestaat ook bij een flexibel scherm de kans dat je smartphone beschadigd raakt; het afsluiten van een telefoonverzekering zoals deze zal nog altijd nuttig zijn.

Vast staat dat verschillende fabrikanten momenteel hard werken aan hun eigen versie van de opvouwbare smartphone. LG heeft al aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een opvouwbaar toestel, dat naar verwachting in januari 2019 zal worden gepresenteerd. Verder lijkt het erop dat Huawei volgend jaar ook met een opvouwbare smartphone komt en Lenovo en Xiaomi ontwikkelen eveneens een eigen prototype.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *