Het eeuwige gevecht tegen rommel

Iedere dag sleep je weer spullen je huis binnen. Vaak meer dan er uit gaat. Vroeg of laat is je huis vol.

Hoe ruim je huis ook lijkt als je er net gaat wonen, op een gegeven moment lijkt het dicht te slibben met spullen. Zeker als je ook kinderen hebt. Voer je ook een strijd tegen de rommel?

Waarom bewaar jij spullen?

Iedereen heeft wel spullen waarvan je het zonde vindt om ze weg te doen, maar die je eigenlijk nooit gebruikt. Ieder met een eigen reden waarom het moeilijk is om ze weg te doen. De leer van de Feng Shui zegt dat opgestapelde rommel de energiestroom blokkeert. Maar je hebt het zelf vast ook wel eens gemerkt. Een opgeruimd huis geeft nieuwe energie.

Redenen om te hamsteren

De meeste mensen hebben moeite om afscheid te nemen van spullen. De één wat meer dan de ander. Waarom eigenlijk? Er zijn verschillende redenen waarom je te veel rommel om je heen verzamelt en waarom je het niet weg kunt doen.

1. Je houdt van koopjes

Twee voor de prijs van één, of dit krijg je gratis bij, als je er 10 koopt is het veel goedkoper. Het zijn van die aanbiedingen die je niet voorbij kan laten gaan. Of je ziet goede producten met flinke kortingen die zo aantrekkelijk zijn dat je ze vast koopt voor het geval je ze nodig gaat hebben. Dan heb je ze vast maar in huis.

Oplossing:

Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je nodig hebt en wat je binnen een week denkt te gaan gebruiken.

2. Rommel met sentimentele waarde

Bij sommige spullen kan je het niet over je hart verkrijgen om ze weg te doen. Denk bijvoorbeeld aan je trouwjurk, babyspullen of kerstkaarten. Je weet zeker dat je ze nooit meer zult gebruiken, maar je hebt het idee dat als je de jurk of de babyspullen wegdoet je afscheid neemt van alles wat er bij hoort. Je kunt natuurlijk best iets bewaren, maar sla het dan goed op.

Oplossing:

Je kunt best een paar spullen bewaren als herinnering. Kies een paar speciale voorwerpen en sla ze goed op en bewaar ze niet tussen je gewone spullen. Je kunt ze ook fotograferen.

3. Je denkt dat je het ooit nodig hebt

Misschien bewaar je schoenen of jassen in de hoop dat ze ooit weer in de mode komen. Bewaar je je financiële administratie van veel te lang geleden. Cosmetica en verzorgingsproducten, folders, restjes wol of stof. Prima als je het ook echt gaat gebruiken. Maar in de praktijk komt het er vaak niet van.

Oplossing:

Gooi in ieder geval alle kleding weg die niet lekker zit, kriebelt, knelt of wat dan ook. Ook al komt het in de mode, je zult het toch niet meer dragen. Dat geldt ook voor schoenen. Cosmetica en verzorgingsproducten hebben een houdbaarheidsdatum, geurtjes worden snel minder en zonnebrandproducten verliezen heel snel hun beschermende werking. Koop dus liever kleine verpakkingen en bewaar zo min mogelijk en bij twijfel: weggooien.

4. Spullen voor de heb

Denk aan kookboeken waar je nog nooit een recept uit hebt gekookt, keukenspullen die je één keer hebt gebruikt en daarna nooit meer. Misschien had je het idee om een nieuwe hobby te beginnen en heb je een kast vol schildersspullen of een sportuitrusting die je nooit gebruikt. En spullen die alleen voor de sier zijn en die je misschien al lang niet meer mooi vindt.

Oplossing:

Probeer je overbodige spullen op marktplaats te verkopen. Sta je weer op het punt om iets te kopen? Wacht dan een paar dagen en kijk of je nog steeds vindt dat je het nodig hebt. Bekijk boeken die je leuk vindt eerst in de bieb of online of koop het als e-book. Huur sportspullen eerst voor je ze aanschaft.

5. De rommel is boven je hoofd gegroeid

Je hebt zoveel spullen bewaard dat je niet eens meer weet wat en waar het zich bevindt. En je weet niet waar je moet beginnen met opruimen.

Oplossing:

Begin met een klein hoekje en begin om iedere dag iets weg te gooien. Lukt het niet alleen, vraag dan hulp.

Boeken hulp

Dat meer mensen met het rommelprobleem zitten, blijkt wel uit het aantal boeken dat er over dit onderwerp wordt geschreven.  Het boek van Marie Kondo, The life-changing magic of tidying up, was vorig jaar een echte bestseller op dit gebied in Amerika. Het boek komt in februari in Nederland uit en heet Opgeruimd.

Ze geeft een hele nieuwe kijk op spullen en manier van opruimen. Niet per ruimte of kamer maar per categorie spullen. Je begint dus bijvoorbeeld met kleding. Dat betekent dat je alle kleding uit het hele huis verzamelt en op een hoop gooit en bij ieder kledingstuk bepaalt of je het wilt houden of niet. Haar idee is om je in je huis alleen te omringen met spullen die je een positief gevoel geven. Spullen die negatieve gevoelens bij je oproepen zoals schuld, spijt of depressie doe je weg. Je bent pas klaar als ieder voorwerp in je huis een eigen vaste plek hebt.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *