lamp boven eettafel

Handige tips voor een lamp boven je eettafel

Goede verlichting is heel belangrijk boven de tafel waar je eet, spelletjes doet, de krant leest of gewoon voor de gezelligheid zit. De lamp moet er mooi uitzien maar ook de goede afmeting, stijl en kleur hebben. Als het even kan moet het licht ook nog een beetje sfeervol zijn en niet in je gezicht schijnen. Dus er komt nogal wat kijken bij het kiezen van een lamp boven je eettafel…

Tips om een lamp boven je eettafel te kiezen

Hoe kies je een lamp die mooi past bij de rest van je interieur en bij het soort eettafel? Het kan best even een zoektocht zijn. Hopelijk helpen de tips hieronder je bij het vinden van de perfecte lamp voor boven jouw eettafel.

Hoe gebruik je de tafel?

Voordat je echt op zoek gaat naar een lamp is het goed om na te denken over hoe je de eettafel gebruikt. Zit je er alleen om te eten of wordt er ook aan gelezen, geleerd of gewerkt? Voor het geconcentreerd lezen van een boek heb je namelijk meer licht nodig dan tijdens het borrelen. Kijk hiervoor naar het aantal Lumen van een lamp: hoe hoger dit getal, hoe meer licht.

Wil je de eettafel voor verschillende doeleinden gebruiken, dan is het verstandig om naar eettafel lampen te zoeken die je kan dimmen.

Volg de trends van het moment

Ook hanglampen voor boven de eettafel zijn aan mode onderhevig. De trends van dit moment zijn:

  • Moderne lampen mogen opvallen en het kunnen ware eyecatchers zijn. De lampen zijn veelal groot van formaat.
  • Zwart en brons zijn favoriete kleuren
  • Veel gebruikte materialen zijn metaal en glas
  • Er zijn veel bijzondere led gloeilampen in verschillende kleuren en vormen die vaak een zichtbaar onderdeel van de lamp zijn. Door voor een andere vorm gloeilamp te kiezen, kan je het uiterlijk van de lamp aanpassen.
  • Lampen met meerdere lichtpunten. Meerdere van dezelfde lichtpunten of meerdere lichtpunten van verschillende kleur en/of vorm.
Bijzondere led gloeilampen

Let op de hoogte

Hoe hoog de lamp komt te hangen is om verschillende redenen belangrijk. Als leidraad voor de hoogte van het ophangen van een lamp wordt vaak 60-70 cm tussen de tafel en de onderkant van de lamp gerekend. Je moet als je zit, onder de lamp door kunnen kijken, en niet ertegenaan. Je wilt ook niet iedere keer je hoofd kunnen stoten als je opstaat of iets op de tafel zet of in het licht kijken waardoor je verblind wordt.

Kijk naar de vorm en grootte van de tafel

Bij een kleine ronde eettafel kies je een andere hanglamp dan bij een grote rechthoekige eettafel. Bij een langwerpige eettafel kan je heel mooi de langwerpige lampen met meerdere lichtpunten ophangen. Bij een ronde tafel passen de wat compactere lampen beter, bijvoorbeeld eentje met een bijzonder design.

Hanglampen bij een langwerpige en ronde tafel

Interieurstijl

Op zich kan je verschillende woonstijlen prima met elkaar combineren. Maar als je strakke, fijne meubelen hebt, dan is het misschien wat minder mooi om een hele zware massieve lamp op te hangen. En omgekeerd geldt dat ook, als je zware massieve meubelen hebt, dan is een iele lamp misschien niet de beste keuze. Probeer een lamp te kiezen die een eenheid vormt wat betreft, kleur, vorm en stijl met de rest van je interieur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.