Geen tijd om te tuinieren? De onderhoudsarme tuin

Veel mensen houden niet van tuinieren of hebben er gewoon geen tijd voor. Maar natuurlijk willen ze wel lekker in de tuin zitten als het mooi weer is of een beetje leuk uitzicht als ze binnen zitten.

Je kan natuurlijk je hele tuin laten betegelen of laten volstorten met beton. Dat is zo goed als onderhoudsvrij, maar ziet er niet zo heel gezellig uit.

Wat doe je dan?

Hoe maak je je tuin onderhoudsarm?

Zorg voor afwisseling in je tuin, maar kies voor onderhoudsarme materialen zoals:

  • Tegels
  • Grind
  • Kunstgras
  • Vlonderplanken

Door een aantal van deze materialen te combineren, krijg je toch een afwisselende tuin. Natuurlijk kan je daarnaast zoveel bloemen en planten in potten neerzetten als je wilt.

Tegels

Tegenwoordig zijn grote tegels in de mode. Kies grote keramische tegels van 60×60, 80×80 of 100×100. Laat de tegels voegen zodat je ook in de toekomst geen last krijgt van onkruid dat tussen de tegels gaat groeien.

Kunstgras

De kwaliteit van het kunstgras van tegenwoordig is haast niet meer van echt gras te onderscheiden. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje bij buitengewoonkunstgras.nl Kunstgras heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is ideaal als je kinderen hebt die op het gras spelen of huisdieren die er af en toe een plasje doen zonder dat er kale plekken ontstaan.

Sommige mensen vragen zich af of kunstgras slecht is voor het milieu. Natuurlijk neemt kunstgras geen CO2 op terwijl echt gras dat wel doet. Aan de andere kant heeft kunstgras een lange levensduur en gaat gemiddeld 12 tot 20 jaar mee. Het heeft in tegenstelling tot echt gras, nauwelijks onderhoud nodig: geen water, geen meststoffen en je hebt geen (elektrische) grasmaaier nodig. Daarmee lijkt kunstgras een redelijk milieuvriendelijk product.

Grind

Grind is een natuurlijk en duurzaam product. Leg onder grind altijd worteldoek om het onkruid tegen te gaan. Ondanks het worteldoek zullen toch altijd wat kleine zaden ontkiemen, maar die plantjes worden niet groot en trek je er zo uit. Dus dat is te overzien. In het grind kan je ook nog planten, struiken of bomen zetten als je wilt.

Vlonderplanken

Vlonderplanken of vlondertegels zijn er in hout of in composiet. Hout heeft natuurlijk iets meer onderhoud nodig. Het is aan te raden om de vlonder in de olie te zetten en hout is ook iets meer aan slijtage onderhevig. Heb je daar geen zin in dan kan je voor composiet planken kiezen. Composiet is een samengestelde kunststof die oersterk is en behalve een keer schoonmaken geen onderhoud nodig hebben. Er is bovendien geen hout voor nodig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.