onderhoudsvriendelijke tuin

Geen groene vingers? Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Je wilt graag een mooie en leuke tuin waarin je tijd kan doorbrengen als het mooi weer is. Maar een tuin die er leuk uitziet, heeft vaak het nodige onderhoud nodig. Door slimme keuzes te maken beperk je het onderhoud tot een minimum en maak je je tuin zo goed als onderhoudsvrij.

Zo maak je je tuin onderhoudsvrij

Tips om zo min mogelijk tijd aan onderhoud te besteden en zo veel mogelijk tijd lekker in de tuin te zitten.

#1 Ga voor grind

Grind is een veelzijdig en relatief goedkoop product voor je tuin. Je kan het zowel voor looppaden, opritten of in borders gebruiken. Als je er worteldoek onder legt, blijft je grind schoon en krijgt onkruid weinig kans. Grind heeft bovendien als voordeel dat het water makkelijk wegloopt.

#2 Neem kunstgras

Een stukje gras in de tuin ziet er mooi uit en is zeker als je kinderen hebt, onmisbaar. Echt gras vraag om het nodige onderhoud. Het moet in ieder geval regelmatig gemaaid en besproeid worden. Dat is bij kunstgras allemaal niet nodig. Dus wil je wel de voordelen van gras, maar niet de nadelen dan kun je kunstgras kopen.

Het kunstgras van tegenwoordig is nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Onder het kunstgras leg je worteldoek zodat onkruid geen kans krijgt. Bij kunstgras heb je bovendien niet het nadeel dat je bij bestrating wel hebt, dat het regenwater moeilijk wegloopt.

kunstgras

#3 Slim betegelen

Bestrating klinkt misschien als onderhoudsvriendelijk maar is dat zeker niet. Op den duur groeit er onkruid tussen en mos op je tegels in de tuin. Het schoonhouden van de tegels en voegen van dat onkruid is een vervelend en arbeidsintensief klusje. Je kan dit voorkomen door je bestrating te laten voegen. De tegels worden dan in cement gelegd. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Bovendien loopt het water wat moeilijker weg.

Een andere optie is om geen kleine stenen, klinkers of tegels te nemen, maar zo groot mogelijke. Zo heb je minder voegen. Kies bovendien gladde, minder poreuze tegels zodat het makkelijker is om mos en groene aanslag te verwijderen.

#4 Kies de juiste planten, struiken en bomen

Borders met struiken en planten kunnen veel onderhoud vragen. Veel hangt af van de keuzes die je maakt. Als je planten of struiken kiest voor je tuin, is het makkelijk om alleen te letten op kleur of op wat je mooi vindt. Ga voor langzaam groeiende struiken en bomen. Kies bij voorkeur bomen en struiken die groen blijven. Deze maken minder rommel in je tuin dan de bladverliezende exemplaren.

#5 Bedek de bodem

Als je borders met planten en struiken wilt, zorg dan dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is. Dat kan je doen met bodembedekkers. Als de bodem voor het grootste deel bedekt is, komt er geen zonlicht bij en kan er zo goed als geen onkruid groeien. Het duurt natuurlijk even voor bodembedekkers zo’n dikke laag vormen. Als alternatief kan je ook natuurlijk bodembedekkend materiaal gebruiken zoals mulch, houtsnippers of cacaodoppen. Een laag van dit materiaal en rond bestaande planten en struiken. zorgt er ook voor dat er geen onkruid kan groeien.

  1. Bedankt voor de slimme tuintips. Mijn man en ik hebben allebei geen groene vingers, maar genieten wel graag van een rustige middag in de tuin. We twijfelen nog of we het onderhoud zelf blijven doen, of dat we de tuin laten onderhouden door een professional. Het is goed om te lezen dat kunstgras tegenwoordig bijna echt lijkt, dat zou ook nog een optie voor ons kunnen zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.