terras make-over

Geef je terras een make-over

Of je nu een huis met een tuin hebt of een flat met balkon, het terras is de plek waar je gezellig buiten kan zitten. De winter is de ideale tijd om plannen te maken voor je tuin en om je tuin of terras een opknapbeurt of make-over te geven. Als je nu aan de slag gaat kan je straks genieten als het zonnetje gaat schijnen.

De ondergrond

Inspecteer de vloer van je terras. Is de vloer van je terras nog in goede staat, dan volstaat een goede schrobbeurt of schoonmaak waarschijnlijk om de groene aanslag en het vuil te verwijderen.

Is de vloer van je terras aan vernieuwing toe dan heb je twee opties. Of je verwijdert het hele terras en je legt een nieuw terras aan of je legt een nieuw terras aan over het oude terras. Dat laatste is natuurlijk goedkoper maar kan alleen als je de oude fundering of ondergrond nog vrij egaal, stevig en stabiel is.

Als je een nieuw terras over je oude terras wilt leggen dan heb je verschillende mogelijkheden:

*Een houten of composiet houten terras

Op de tegels van het bestaande terras wordt dan een houten constructie gemaakt waarop de houten tegels of houten vlonderplanken bevestigd kunnen worden. Als houtsoort kan je bijvoorbeeld kiezen voor Douglas hout. Douglas hout is een sterke en duurzame houtsoort die onbehandeld 10-15 jaar meegaat. Douglas hout is goedkoper dan tropische hardhout soorten. Wil je liever geen echt hout, dan kan je kiezen voor het onderhoudsvrije composiet hout. Composiet hout is duurder dan hardhout maar gaat wel langer mee. De uitstraling kan wat minder natuurlijk zijn.

*Een stenen terras over je oude terrastegels leggen

In sommige gevallen kan je ook een stenen terras over je bestaande terras leggen. Als je op een oud betegeld terras een cementlaag aanbrengt dan egaliseer je de ondergrond waarop je een nieuw terras kan aanleggen.

*Een gietvloer voor buiten

De populaire gietvloer kan ook buiten aangelegd worden voor een terras. Dit is geen goedkope optie omdat de gietvloer bestand moet zijn tegen weersomstandigheden en temperatuursverschillen. Een steentapijt een een andere optie. Dit zijn miljoenen kleine steentjes die gemengd worden met een soort hars.

Beschutting

Een terras is extra comfortabel met wat beschutting. Bouw een houten pergola, overkapping of schutting aan één of twee kanten van het terras zodat je beschut, privé en uit de wind zit.

Terras in moderne stijl

Aankleding

Wil je geen grote verbouwing of aanpassing van je terras, dan kan je je terras toch een make-over geven door de stijl, kleuren of aankleding te veranderen. Kies voor modern, landelijk, Bohemian, natuurlijk of een strandstijl. Pas de kleuren, materialen, meubelen, planten en accessoires hierbij aan.

Verlicht terras

Verlichting

En kies tenslotte voor leuke terrasverlichting zodat je er ook ’s avonds nog gezellig kan zitten. Er zijn ook terrasverwarmers die je tegelijkertijd als verwarming en verlichting kan gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *