douche opknappen

Geef je douche een opknapbeurt

De douche is er om schoon te worden, maar is het vaak niet de schoonste plek in huis.

Een douche wordt natuurlijk veel gebruikt. Stoom en water zorgen er voor, dat de douche vaak nat achtergelaten wordt waardoor zich kalkaanslag vormt. Om het maar niet te hebben over zeepresten en haren die achterblijven in het afvoerputje. Als de voegen tussen de tegels dan ook nog smoezelig worden en er schimmel ontstaat, ziet een douche er vaak niet meer fris uit.

Kijk eens kritisch (van binnenuit) naar je douche en lees hieronder hoe je je douche een opknapbeurt kan geven.

Schoonmaken of vervangen?

Heeft je douche vooral een goede schoonmaakbeurt nodig of zijn er onderdelen kapot of versleten? In dat laatste geval is het misschien tijd om de hele douchecabine of onderdelen als  kraan, douchekop en slang te vervangen. Voor € 50,- ben je klaar bij de bouwmarkt en je kunt alles zelf vervangen. Probeer bijvoorbeeld eens een regendouche.

Schoonmaken en ontkalken

Voor het schoonmaken en ontkalken van de douche zijn allerlei chemische middelen te koop. Deze zijn vaak niet erg milieuvriendelijk en agressief. Terwijl je ook prima met schoonmaakazijn kunt ontkalken. Baaksoda is ook heel goed als een fijn schuurmiddel, is spotgoedkoop en werkt als groene zeep. Laat middelen als azijn of citroen wel even intrekken om hun werk te doen en spoel daarna na, met schoon water.

De douchekop ontkalken

Als een douchekop lange tijd gebruikt wordt, vormt zich kalk. Hierdoor verstopt de douchekop gedeeltelijk en dat ziet er vies uit en komt de straal water niet ten goede. Trek voor het ontkalken van de douchekop een nacht uit. Draai de douchekop eraf en doe hem in een stevige plastic zak die je met schoonmaakazijn vult. Sluit de zak af en laat hem de hele nacht weken. Spoel hem ‘s ochtends goed af en draai hem er weer op. Klaar!

Loopt het water moeilijk weg?

Je kan natuurlijk een ontstopper kopen in de winkel maar je kan er ook zelf één maken. Je hebt daarvoor nodig:

  • Een kopje baksoda of natriumbicarbonaat (dit is iets anders dan huishoudsoda of schoonmaak soda)
  • Een kopje schoonmaakazijn, opgewarmd
  • Een pan kokend water.

Schud de baksoda in de afvoer van de douche. Giet daarop de hete azijn. Hierdoor gaat het flink borrelen. Laat even intrekken. Giet er na een paar minuten een pan kokend water achteraan.

In de meeste gevallen is dit genoeg. Je kan het anders ook nog een keer herhalen.

Lekt de kraan?

Als de kraan lekt, is het misschien tijd om rubberen ringen te vervangen. Daarvoor kan je de ringen van kraan losdraaien en de oude ringen meenemen naar de bouwmarkt. Of je zoekt het merk en type van de kraan op en je koopt er een nieuwe ringen voor. Hiervoor heb je natuurlijk wel een Engelse sleutel of een bahco nodig.

Een douchekraan of thermostaatkraan vervangen is ook een klusje dat je in principe zelf kan doen. Als je de kennis en gereedschap ervoor hebt tenminste. Je kan het natuurlijk ook aan de loodgieter overlaten.

Voegen tussen de tegels schoonmaken

Voor het schoon en wit maken van de voegen tussen de tegels kan je een mengsel maken van twee delen water en een deel bleekwater. Gebruik bij voorkeur een oude tandenborstel om het middel aan te brengen op de voegen. Laat even intrekken en spoel het daarna goed na met water.

 

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *