Ga je een e-bike aanschaffen? Let dan op deze punten!

De elektrische fiets heeft in Nederland al heel wat harten veroverd en groeit nog altijd in populariteit. De tijd dat de elektrisch aangedreven fiets enkel populair was onder de wat oudere bevolking is dan ook voorbij. De gemiddelde gebruiker wordt zelfs steeds jonger! Van middelbare scholieren tot aan moderne papa’s en mama’s, de e-bike wordt massaal ingezet om alledaagse activiteiten zoals naar school fietsen of boodschappen doen bij de lokale supermarkt makkelijker te maken. De groei in populariteit onder jongere gebruikers is ook te wijten aan het toenemend aantal e-bike typen en modellen. Zo vind je een eindeloos aanbod aan elektrische stadsfietsen, is er genoeg keus op het gebied van elektrische moederfietsen en valt er ook voldoende te kiezen als je voorkeur uitgaat naar een sportief model. Het stoffige imago die de e-bike in zijn beginjaren met zich meedroeg behoort nu dus officieel tot het verleden. Elektrische fietsen zijn hip!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het grote aanbod maakt dat er altijd wel een e-bike is die helemaal aansluit op jouw wensen. Toch kan het vinden van dé perfecte e-bike nog best wel een uitdaging zijn. Het overweldigende aanbod maakt namelijk dat je op zoek bent naar een speld in een hooiberg. Toch is er geen reden om ontmoedigt te raken. Het plezier en het gemak die je zult ervaren als je eenmaal beschikt over je elektrische fiets wegen absoluut op tegen de moeite die je ervoor hebt moeten doen. Om ervoor te zorgen dat jij straks goed voorbereid begint aan het oriëntatie proces hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Benieuwd naar de punten waar jij op moet letten? Lees dan snel verder!

Waar ga je je elektrische fiets voor gebruiken?

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een e-bike is om je te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken. Wordt het een vervanger voor de auto of het OV binnen het woon-werk verkeer? Of ga je hem gebruiken om in je vrije tijd lange fietstochten te maken? Beide gebruiksdoelen vereisen andere specificaties. Zo heb je voor het maken van lange fietstours een sterke accu nodig. Ook is comfort hier erg belangrijk, waardoor je keuze zou kunnen vallen op een elektrische trekkingfiets. Deze is hier speciaal voor ontwikkelt. Woon je in de buurt van je werk en ben je van plan om voortaan per elektrische fiets naar je werk te gaan? Dan is een mooi stadsmodel met voldoende actieradius waarschijnlijk de beste optie.

Voor, achter of toch in het midden?

Naast het gebruiksdoel is het ook belangrijk om te bedenken op welke positie in de fiets je de motor wenst. De motor is gelokaliseerd in het voorwiel, het achterwiel of in het midden van de fiets tussen de trappers. Iedere positie heeft zo zijn vóór en nadelen. Zo geldt over het algemeen dat de plaatsing in de wielen goedkoper is dan een middenmotor. Het nadeel is alleen dat de trapondersteuning wat onnatuurlijk aan kan voelen. Zo voelt plaatsing in het achterwiel een beetje alsof je voortgeduwt wordt, en voelt plaatsing in het voorwiel alsof je voortgetrokken wordt. Het voordeel van een middenmotor is dat deze een natuurlijke ondersteuning geeft. Daarnaast bevindt het zwaartepunt zich laag in de fiets wat de balans ten goede komt. Een nadeel is dat de motor laag bij de grond meer blootgesteld wordt aan vocht en vuil. Laat je om die reden goed informeren over de opties en probeer de verschillende typen uit. Zo maak je zeker een goede keuze.

Het belangrijkste bij het kiezen van dé perfecte e-bike is om je goed te laten informeren. Neem vooral de tijd en laat je geen model opdringen. Bekijk, vergelijk en probeer vooral uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *