fietsen

Fietsen: hoe gezond is het eigenlijk?

In Nederland is de fiets een veel gebruikt vervoermiddel. Zodra het maar even kan springen we op de fiets en trotseren we het drukke verkeer in de randstad of de kenmerkende Nederlandse polders om op plaats van bestemming te komen. De reden hiervoor is simpel: Nederland is dankzij haar relatief kleine oppervlak, vlakke landschappen en het fietspadennetwerk erg fietsvriendelijk! Of je nu naar je werk trapt , de kids ophaalt van school, of nog even snel boodschappen doet om vanavond een gezonde maaltijd op tafel te zetten, met de fiets kan het allemaal.

Wat veel mensen zich nog niet realiseren is dat deze korte fiets afstanden flink bijdragen aan een goede gezondheid. Uit onderzoek door het TNO blijkt namelijk dat mensen die regelmatig 10 tot 15 minuten op de pedalen staan, hun conditie tot wel 13% verbeteren. Daarnaast zijn mensen die dagelijks fietsen net zo fit als mensen die 10 jaar jonger zijn!

De gezondheidsvoordelen op een rijtje

Regelmatig de fiets pakken heeft tal van voordelen die van invloed zijn op de gezondheid. Zo draagt lekker doortrappen bij aan het reguleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Er wordt zelfs door het TNO genoemd dat fietsen bijdraagt aan het terugdraaien van beginnende diabetes type 2. Fietsen is een vorm van bewegen die door het RIVM ook wordt gezien als een oplossing voor het verminderen van overgewicht of conditieproblemen. Lekker een stukje fietsen is namelijk een eenvoudige manier van lichaamsbeweging, die van grote invloed kan zijn op gewichtsverlies of het behouden van een gezond gewicht.

Lekker doortrappen en ontspannen tegelijk

Naast dat fietsen goed is voor de gezondheid, heeft fietsen ook nog eens een ontspannende werking. Flink doortrappen, terwijl je de wind in je haren voelt en de eerste zonnestralen van het voorjaar op je gezicht vallen. Dat klinkt toch heerlijk? De frisse buitenlucht zorgt er ook nog eens voor dat je je hoofd leeg kunt maken en even aan niets hoeft te denken. Dit vermindert stress gevoelens waardoor je helemaal relaxed van je fiets afstapt. Dat is zo nu en dan wel zo fijn toch? Naast het verminderen van stress draagt lichaamsbeweging ook bij aan de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig en blij voelt, wat een positieve invloed heeft op je humeur.

De elektrische fiets

Bovenstaande redenen tonen wel aan dat fietsen hartstikke gezond is! De vraag die we echter vaak horen is of dit ook geldt voor elektrisch fietsen. Het antwoord op deze vraag is: ja! Ook op een e-bike ben je lekker in beweging, zij het met trapondersteuning. Op bijvoorbeeld een Stella e-bike trap je zelf. De trapbeweging wordt enkel licht ondersteund door de motor. Om die reden verbrand je gegarandeerd calorieën en draagt ook fietsen op een e-bike bij aan je conditie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *