Espressions sous vide en slow cooker

De slowcooker 5,5L Duo Sous Vide Espressions EP4000 combineert twee functies in één apparaat: sous vide koken en een slow cooker.

Slow cooker

De slow cooker of crock pot kenden we al. Een apparaat om gerechten langdurig in heet water gaar te stoven. In Amerika heel populair. En het lijkt of deze manier van koken hier ook steeds meer gebruikt wordt. Je doet ‘s ochtends de ingrediënten in de pan en acht uur later is je gerecht gaar en klaar. En dat zonder er in de tussentijd naar om te kijken. Ideaal voor soepen, sauzen, stoofschotels, curry’s. Omdat de kooktemperatuur niet wordt bereikt, blijven vitamines en mineralen beter behouden.

espSous vide

De sous vide techniek is wat minder bekend. Tenminste bij mij. Bij deze techniek worden vlees- en/of groentegerechten vacuüm verpakt, ondergedompeld in een waterbad op precies de juiste temperatuur gegaard. Het resultaat: perfect mals vlees en precies goed gekookte groenten. Het wordt al langer toegepast door koks in restaurants, maar bij de thuiskoks is het nog niet helemaal doorgedrongen. En dat is ook wel begrijpelijk. Je hebt er een apparaat voor nodig dat het water in de bak of pan lange tijd op precies het goede aantal graden houdt. En dat kan met dit apparaat van Expressions heel eenvoudig.

We hebben het apparaat uitgeprobeerd en zijn er erg enthousiast over. Met name over de sous vide functie. Bij het apparaat zit een boekje met recepten en tabellen voor precies de goede temperaturen voor ieder soort vlees. Oh ja, je hebt er wel een vacumeermachine bij nodig.

 

Voordelen van sous vide bereiding

Vlees goed klaarmaken valt lang niet mee voor iedereen. Zo heb ik vaak moeite met het bakken van vlees en groot vlees. De olie/boter is snel te heet of niet heet genoeg en dan wordt het vlees te droog, te taai of van buiten al bruin en van binnen nog niet helemaal gaar. Dat soort problemen zijn met een sous vide bereiding dus echt verleden tijd. Doordat het vlees vacuüm verpakt is blijven de sappen en smaken van het vlees veel beter behouden. En de juiste tijd en temperatuur (op 1ºC  nauwkeurig) zorgt ervoor dat je vlees precies goed gaart. Door de bereiding op de lage temperatuur worden vetten, vitamines en antioxidanten niet overhit waardoor ze minder of niet in kwaliteit achteruit gaan.

Zijn er ook nadelen?

De bereiding duurt wat langer, maar door de goede resultaten heb je dat er wel voor over. Bovendien, in de tijd dat je gerecht in het apparaat zit, hoef je er niet naar om te kijken. Het is een compact maar wel een vrij fors apparaat (l 36 x b 29 x h 24) waar je wel ruimte voor moet hebben. Een ander puntje is dat je wel wat extra plastic afval produceert met het vacumeren. In het bijbehorende boekje met gebruiksaanwijzing staat dat voedsel op de sous vide manier bereid, wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en andere mensen met een kwetsbare gezondheid, vanwege de bereiding lagere temperaturen.

Hoe werkt het?

In dit apparaat van Espressions zit een uitneembare bak met anti-aanbaklaag, die je zowel voor het slow cooken als voor het sous vide bereiden gebruikt. Je vult de bak met water om het voor te verwarmen op de juiste temperatuur, afgestemd op het product dat je gaat bereiden. Voor kipfilet is dat bijvoorbeeld 64ºC . Als je de bak met heet water vult, dan gaat het voorverwarmen sneller. Het apparaat geeft twee piepjes als de temperatuur bereikt is. Je legt dan de vacuum verpakte pakketjes in water. Er is een rekje waar je ze in kan zetten zodat ze mooi gescheiden blijven en het water er goed aan alle kanten omheen kan. Even goed opletten dat alle delen van de zakjes onder water liggen. Je stelt de tijd in. Voor kipfilet is dat 1 uur. Na een uur piept het apparaat weer en is je vlees klaar.

kipsous

Eerste experiment

Zo was het eerste experiment kip cordon bleu’s. Een recept uit het boekje bij het apparaat. Kipfilets zijn al niet de meest gemakkelijke stukjes vlees om mals te houden. Met de sous vide techniek wordt dit een heel ander verhaal. Je maakt de cordon bleu’s klaar, verpakt ze vacuüm en laat ze in de waterbak garen. Na het garen bak je ze nog even snel bruin in de koekenpan of grillpan. Dat hoeft niet, want ze zijn dan al gaar. Maar ze blijven bleek. En, eerlijk is eerlijk, het waren de malste (klinkt vreemd, maar ik bedoel de meest malse) kipfilets ooit.

Bekijk de bereiding van de kip cordon bleus hier.

Welke gerechten kan je sous vide bereiden?

De meeste vleessoorten zijn geschikt. Denk aan rund, varken, lam en gevogelte en vooral met de wat minder malse delen kun je voordeel behalen. Je kunt zowel één persoons stukken vlees als grotere stukken vacumeren en bereiden. Vis, schaal- en schelpdieren zijn ook geschikt. En de meeste groentesoorten kun je ook gevacumeerd garen.

Mening over het apparaat

Dit Espressions Duo apparaat is een prima apparaat. De twee kooktechnieken in één apparaat is een goede combinatie. De bak met anti-aanbaklaag is lekker ruim voor slowcooker maaltijden en er is ook voldoende ruimte voor sous vide bereidingen. Het instellen van het apparaat is eenvoudig. In MENU kies je voor SOUS VIDE of SLOW COOK. Voor sous vide kan je dan heel eenvoudig het juiste aantal graden (40-90ºC) kiezen en de tijd. Voor slow cook heb je de keuze uit HIGH, LOW en AUTO KEEP WARM. Dit apparaat maakt de sous vide techniek voor iedere thuiskok mogelijk.

Links naar gerechten die we gemaakt hebben:

Kip cordon bleu sous vide
Karbonades sous vide
Babi ketjap in de slow cooker
Rendang rundvlees in de slow cooker
Zoete aardappelen sous vide

[bol_product_links block_id=”bol_5505891c71c67_selected-products” products=”9200000039677309,9200000015016041″ name=”sv” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *