Energiezuinige tips om je huis beter warm te houden

Laatst bijgewerkt:

Het is een redelijk koude winter. Temperaturen rond het vriespunt, af en toe een sneeuwbui, dan wil je dat het binnen lekker warm is. Lees daarom even de energiezuinige tips om je huis te verwarmen. Voorkom dat je weer flink bijbetalen bij de volgende jaarrekening.

1. Maak een einde aan tocht

Controleer ramen en deuren op kieren en tocht. Plak indien nodig ramen en deuren af met tochtstrip. Er zijn speciale tochtkussens die je voor deuren kan leggen zodat er geen koude lucht je kamer in komt. Let ook op kattenluiken, brievenbussen en zelfs door sleutelgaten kan het behoorlijk tochten.

2. Maak gebruik van de zon

Ook in de winter en zelfs als het vriest kan de zon schijnen. Doe als het zonnig is de gordijnen zo veel mogelijk open. De zon op het glas zal de kamer snel verwarmen. Als het donker wordt, sluit je de gordijnen weer.

thermostaat
3. Zorg voor een moderne, slimme thermostaat

Een moderne thermostaat werkt op een tijdklok en zet zichzelf  ’s avonds lager en warmt ’s ochtends weer extra op. Er zijn tegenwoordig ook slimme thermostaten die je met je mobiel kan bedienen, of je nu thuis bent of niet. Kijk op CVkoopjes.nl voor meer tips om duurzaam te stoken en voor thermostaten.

4. Zet er tijdelijk een kachel bij

In plaats van de CV een paar graden hoger te zetten, kan je er bij koud weer ook tijdelijk een extra elektrische kachel neerzetten, op plaatsen waar het gezin het meeste zit. Dat is vaak goedkoper dat het hele huis extra te verwarmen.

5. Maak dubbel gebruik van warmte

Het is een kleine moeite om de warmte van apparaten dubbel te gebruiken. Zet, als je de oven gebruikt hebt, de deur na afloop open. Douche met de deur open zodat de warmte van de douche je huis binnen gaat.

6. Een ouderwetse kruik is zo gek nog niet

’s Avonds en ’s nachts kan het koud zijn op de slaapkamer. En je wilt liever niet de hele nacht de verwarming aanhouden. Een ouderwetse kruik kan dan helpen om je warm te houden. Neem een kruik die goed sluit en vul hem met warm water.

7. Rustig aan met de afzuigkap

Kookluchtjes in huis zijn niet fijn. Maar als het koud is buiten en je zet de afzuigkap aan, dan worden niet alleen de luchtjes naar buiten gezogen. Ook de warme lucht gaat mee.

8. Sluit deuren van ongebruikte ruimten

Sluit deuren van ruimtes die niet gebruikt worden zoveel mogelijk af. Zo’n ruimte hoeft dan ook niet verwarmd te worden en zo ontsnapt er geen warme lucht naar toe.

9. Houd radiatoren vrij

Zet geen meubels tegen of voor de verwarmingsradiatoren. Dat houdt de warmte tegen. Plaats ook geen spullen op de verwarming. Door aluminiumfolie achter de verwarming te doen, zorg je dat de warmte weerkaatst en naar binnen straalt in plaats van in de muur en naar buiten.

10. Gordijnen en kleden

Gordijnen, en met name gevoerde gordijnen helpen aanzienlijk om de warmte binnen en de kou van de ramen buiten te houden. Heb je een tegelvloer of andere harde vloerbedekking? Dan is een kleed een manier om te isoleren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *