Een nieuwe slaapkamer inrichten: waar let je op?

Eindelijk heb je de sleutels van jouw nieuwe woning ontvangen. Je kan niet wachten om te beginnen met klussen. Met een beetje geluk hoeft er nog maar weinig gedaan te worden en kan je het huis binnen korte tijd intrekken. Natuurlijk wil je de woning in de tussentijd wel een persoonlijke touch geven. Dat geldt met name voor de slaapkamer. Dit is immers dé plek waar je iedere dag de meeste uren in doorbrengt. De ruimte moet niet alleen heel praktisch zijn, maar ook nog eens voldoende sfeer geven. Het inrichten van een nieuwe slaapkamer blijkt voor veel mensen echter nog wel eens de nodige problemen op te leveren. Want waar let je op? Waar begin je? Met behulp van de volgende tips gaat dit je zeker lukken.

Goede raambekleding

Voordat de ruimte ingericht kan worden, is het eerst belangrijk om er voor te zorgen dat de basis goed is. Denk hierbij niet alleen aan de vloeren en muren, maar ook zeker aan de raambekleding. Raambekleding moet in de slaapkamer niet alleen sfeervol, maar bovenal praktisch zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verduisterende vouwgordijnen of rolgordijnen.

Verduisterende kwaliteiten zijn enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Als de slaapkamer niet goed verduisterend kan worden, kan dit namelijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van jouw slaap. Mensen hebben een donkere ruimte nodig om voldoende slaaphormonen aan te maken. Slaap je in een te lichte ruimte? Dan zal je sneller wakker worden en ook lichter slapen. Met de juiste raambekleding bevorder je dus je nachtrust en uiteindelijk ook de gezondheid.

Het oog wil echter ook wat. Kies daarom voor raambekleding die passen bij de rest van het interieur en ook open een sfeervolle uitstraling geven aan de ruimte.

Bepaal het doel van de slaapkamer

Dat klinkt misschien een beetje gek. Het doel van een slaapkamer is toch om hier lekker in te kunnen slapen? Ja en nee. De slaapkamer wordt tegenwoordig namelijk voor steeds meer verschillende doeleinden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan studeren, werken of misschien wel om een hobby uit te oefenen. Daarom moeten sommige slaapkamers ook geheel anders ingericht worden. Enkel een mooie slaapkamer om in te slapen is dan niet meer voldoende.

Bepaal dus ruim van tevoren eerst voor welke doeleinden de ruimte gebruikt gaat worden. Dan kan er pas echt goed stil gestaan worden bij de indeling en uiteindelijke inrichting.

De juiste indeling

In veel woningen beschikt de slaapkamer over dezelfde indeling. Het bed staat tegen de langste muur en de rest van de ruimte wordt opgevuld met een kledingkast en andere benodigdheden. Een kleine ruimte is dan ook zo gevuld. Maar wat als het een multifunctionele ruimte wordt of als deze best wel flink is en er dus ruimte overblijft? Hoe maak je dan nog de juiste indeling?

Het is verstandig om eerst met een plattegrond te beginnen. Teken in welke meubels in elk geval nodig zijn. Zo ontdek je al snel hoeveel ruimte er over blijft. Kom je ruimte tekort? Dan is hier vaak wel iets op te verzinnen. Bijvoorbeeld door voor multifunctionele meubels te kiezen of om te kijken of je bepaalde dingen elders op zou kunnen bergen. Door goed te puzzelen, ontdek je zo eenvoudig welke indeling mogelijk is en kan het shoppen beginnen. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *