gras of kunstgras

Echt gras of kunstgras in de tuin? Dit zijn de voor- en nadelen

Ben je momenteel bezig met de inrichting van je tuin en lijkt een groen gazon jou fantastisch? Het is op verschillende manieren mogelijk om dit te realiseren. Zo zou je kunnen kiezen voor echt gras in de tuin, maar is ook kunstgras een zeer goede mogelijkheid. Benieuwd welke van de twee je moet kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

De voordelen van echt gras

Als je een groen gazon wilt hebben, is echt gras een goede optie. Hiervoor kiezen heeft diverse voordelen. Ten eerste is het zo dat dit beter is voor het milieu dan dat je voor kunstgras kiest. Tevens is het een voordeel dat de kosten voor het inzaaien van een gazon of zoden lager ligt dan bij het kopen van kunstgras. Wat ook een voordeel is van echt gras, is dat het goed is voor de biodiversiteit. Vogels, insecten en andere dieren voelen zich namelijk aangetrokken tot echt gras, waardoor je de natuur echt naar je tuin haalt. Echt gras heeft daarnaast als voordeel dat het lekker aanvoelt en veel mensen vinden het heerlijk ruiken als het net is gemaaid. Als je kinderen hebt is echt gras ook fijn, aangezien dit geen grote wonden oplevert als ze tijdens het spelen vallen.

De nadelen van echt gras

Voor echt gras kiezen heeft ook nadelen. Het grootste nadeel aan echt gras is dat het relatief veel onderhoud nodig heeft. Je moet hier dus voldoende aandacht aan besteden om je gazon mooi te houden. Denk bij het onderhouden van echt gras aan maaien, bemesten en bewateren. Maar dat niet alleen, ook onkruid verwijderen en kale plekken nog een keer inzaaien hoort bij het onderhouden van echt gras. Een ander nadeel van echt gras is het feit dat het allergieën kan opwekken, zoals wanneer je allergisch bent voor pollen. Als dit het geval is, is echt gras in de tuin niet fijn om te hebben omdat je hier veel last van kunt hebben. Mocht je allergisch zijn voor pollen, houd hier dan goed rekening mee tijdens de zoektocht naar een groen gazon.

De voordelen van kunstgras

Naast echt gras kun je ook kunstgras overwegen. Dit is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. Kunstgras kopen is een aanrader als je graag een groen gazon wilt hebben, maar hier niet te veel naar wilt omkijken. Kunstgras hoeft nauwelijks onderhouden te worden, het is slechts een kwestie van zo nu en dan schoonmaken en opborstelen. Wat ook een mooi voordeel is van kunstgras, is dat je er voor een lange tijd van kunt genieten. Een kunstgrasmat gaat gemiddeld zo’n 12 tot 20 jaar mee, waardoor je een flinke tijd van een mooi groen gazon kunt genieten. En mooi is het zeker, want het is nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden.

Je hoeft bij kunstgras niet te maaien, bemesten en te bewateren en ook inzaaien is hierbij niet nodig, wat jou een hoop tijd en moeite scheelt. Als je allergisch bent voor pollen is kunstgras de juiste keuze. Deze grasmat bevat geen pollen en daardoor heb je ook geen last van deze allergie. Het aanbod aan kunstgras groot, waardoor je echt voor iets kunt kiezen dat je mooi vindt en wat goed bij je tuin past. Bovendien kun je kunstgras indien je dit wenst zelf leggen, want als het een recht stuk betreft is dit niet heel lastig.

De nadelen van kunstgras

Tenslotte, de nadelen van kunstgras. Een nadeel hiervan is dat kunstgras minder goed is voor het milieu dan echt gras. Ook is het zo dat kunstgras meestal duurder is dan wanneer je kiest voor echt gras. Wat ook een nadeel is, is dat kunstgras minder geschikt is voor kinderen op te spelen omdat het harder is dan echt gras. Daarnaast blijft de natuur weg van jouw kunstgrasmat, wat niet bevorderlijk is voor de biodiversiteit.

Nu je de grootste voor- en nadelen van deze mogelijkheden weet, wordt het wellicht makkelijker om een juiste keuze te maken. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor jezelf, zodat jij straks optimaal van je groene gazon kunt genieten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *