fairphone

Duurzaam én eerlijk? Kies voor Fairphone en Sim Only

De meeste smartphones houden het twee jaar vol en zijn dan alweer aan vervanging toe. Zonde natuurlijk! Wil jij hier verandering in zien? Dan is de modulaire telefoon de beste oplossing voor jou. Een Nederlands bedrijf brengt hier al een aantal jaren verandering in en timmeren steeds harder aan de weg. Zij hebben namelijk een modulaire telefoon, de Fairphone. De perfecte, duurzame en eerlijke telefoon in combinatie met je Sim Only abonnement. In dit artikel lees je meer over de wereld van de modulaire telefoons.

Levensduur van de smartphones

Andere huishoudelijke apparaten die je dagelijks gebruikt, zoals een televisie, gaan veel langer mee dan een smartphone. Een televisie gaat vaak wel langer mee dan vijf jaar, net als de laptops en tablets. Een flink verschil met de levensduur van smartphones.

Als je kijkt naar andere apparaten in je huis die je dagelijks gebruikt, dan gaan deze best lang mee. Een televisie gaat vaak wel langer dan vijf jaar mee, net als laptops en tablets. Een smartphone heeft vaak maar een levensduur van twee tot drie jaar.

Vaak verdwijnt deze oude telefoon dan in de onderste la van je bureau of wordt ‘gewoon’ weggegooid. Zonde! En vaak is niet eens de gehele telefoon kapot, slecht een onderdeel die je zelf niet kan vervangen. Dat is de reden waarom een modulaire telefoon zo duurzaam en eerlijk is. Vervang je haperende onderdelen en je hebt weer een prima werkende smartphone.

Wat is een modulaire smartphone?

De modulaire smartphone is een smartphone waarbij je zelf de onderdelen kunt vervangen. Denk hierbij aan je scherm, de batterij, de camera en de microfoon waarmee je belt. Doet een van deze onderdelen het niet meer, dan is het zeer eenvoudig te vervangen zonder dure kosten te hoeven betalen bij een reparateur. Je kunt het zelf vervangen! In theorie kun je met een modulaire smartphone ook zelf je telefoon ‘upgraden’, zoals je dat ook met computers kunt doen, door bijvoorbeeld werkgeheugen toe te voegen. Dit zou met een paar onderdelen mogelijk moeten zijn.

Scherm:  hogere resolutie

Met modulaire smartphones is het de bedoeling dat je ‘m ook kunt vervangen als je hem wil verbeteren, dus niet alleen als hij stuk is. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.

Camera: meer megapixels toevoegen

Smartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2016 is tegenwoordig al oud. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude modulaire camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders!

Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden

Bij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone.

In de praktijk zijn er alleen nog niet veel modulaire smartphones en zijn onderdelen niet breed beschikbaar. Maar er is één uitzondering: het Nederlandse Fairphone!

Modulaire wereld?

Gelukkig komen er steeds meer modulaire smartphones uit, al zijn ze nog wel op een hand te tellen. Fairphone heeft twee modulaire telefoons en LG probeerde het in 2016 ook met de LG G5. Dat werd geen succes: de telefoon verkocht slecht en was volgens reviewers een beetje breekbaar. Motorola bracht in een paar landen Moto Maker uit, een site waarbij je onderdelen voor je telefoon kon bestellen. Dit had echter meer als doel om je telefoon te ‘pimpen’.

Op het blog van Simyo is meer informatie te lezen over de Fairphone. Je leest daar een interview met een van de medewerkers waarom de Fairphone nou echt zo fair is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *