De leukste plaatsen om te wonen in Nederland

Met zo veel keuze kan het soms moeilijk zijn om de perfecte plaats te vinden om te wonen. Als je de lijstjes moet geloven, ben je het gelukkigst wanneer je woont in gemeenten als Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar. Echter, met een gemiddelde huizenprijs die ver (lees: VER!) boven de gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt, betekent wonen in deze gemeenten voor de meeste inwoners van Nederland een klein rijtjeshuis en een torenhoge hypotheek: niet echt iets waar je heel gelukkig van wordt. Geen zorgen: er zijn ook genoeg andere plekken in Nederland waar je heel gelukkig kan wonen.

Rust, natuurlijk en vriendelijke mensen

Houd je van rust, natuur, vriendelijkheid en een dorpse sfeer? Dan kun je je woonplaats het best zoeken in de gemeenten Groningen, Friesland en Drenthe. Een bijkomend voordeel van deze gemeenten is dat je hier gemiddeld vaak een veel lagere prijs neertelt voor een huis dan in gemeenten in andere delen van Nederland. zou staan de Groningse gemeentes Pekela, Oldambt, De Marne en Veendam alle 4 in de top 10 goedkoopste gemeenten van Nederland. Geluk hoeft dus niet altijd gelijk te staan aan hoge huisprijzen (en is een mooi huis en veel ruimte voor weinig geld ook niet iets waar je gelukkig van wordt?). Bijkomend zijn deze provincies dunbevolkt. Dit betekent dat
een grote tuin en veel land geen onbereikbare droom is, maar redelijk standaard. De kinderen kunnen zonder zorgen buitenspelen (de criminaliteit is laag en er is weinig verkeer) en jij bespaart bakken met tijd omdat je niet elke dag een half uur rond hoeft te rijden voordat je eindelijk een parkeerplaats gevonden hebt. Houd je dus van rust en ruimte, dan is een huisje in een van deze provincies echt iets voor jou!

Het platteland niks voor jou?

Er zijn echter ook genoeg mensen voor wie een leven op het platteland (met de weinige
voorzieningen, de buren die je naam kennen en de niet-zo-lekkere geur na het bemesten van het land) eerder klinkt als een nachtmerrie dan een droom. Ben jij een echt  stadsmens, houd je van de drukte, de levendigheid en alles om de hoek hebben? Volgens onderzoek zijn de drie beste steden om te wonen in Nederland Amersfoort, Amsterdam en Haarlem.

Over het algemeen staan er veel (middel)grote steden in zoals Hengelo, den Bosch, Hilversum en Leiden in de lijst. Van de grote steden staan Amsterdam en Utrecht bekend als fijne steden om te wonen. Het huuraanbod is deze steden is ruim voldoende. Mensen in dorpen zijn gemiddeld toch echt gelukkiger dan mensen die in de stad wonen. Wil je alle voorzieningen om de hoek maar toch een graantje meepikken van het geluk dat het dorpsleven brengt? Wat dacht je van de buitenwijken van een stad. Wat rustiger, een dorpsachtige sfeer met burencontact, meer plek voor kinderen om te spelen en toch zijn de voorzieningen in de buurt.

wonen in nederland

Specifieke wensen?

Ook is er onderzoek gedaan naar de beste plekken om te wonen in Nederland als je wel erg specifieke wensen hebt. Heb je een gloedhekel aan de regen, ga dan in Noord-Limburg of Oost- Brabant wonen (al is emigreren naar een ander land misschien een beter idee, want ook hier regent het in vergelijking tot andere landen relatief veel). Houd je niet van de kou? Ook dan moet je in het noorden van Limburg zijn. Word jij gelukkig wanneer de zon schijnt? Probeer dan een plekje te bemachtigen op een van de Waddeneilanden.

Hoewel er dus wel overal lijstjes voor te vinden zijn (in welke plaats is men het gelukkigst, in welke plaats is men het hoogst opgeleid, in welke plaats is men het gezondst, et cetera), is of jij wel of niet gelukkig wordt van wonen in een bepaalde plaats vooral afhankelijk van jouw voorkeuren. Zelfs in de steden waar je volgens onderzoek beter niet kan gaan wonen als je op zoek bent naar geluk (zoals
Rotterdam, Heerlen en Den Haag) wonen veel mensen met groot plezier. Spendeer dus niet te veel tijd aan het lezen van de lijstjes, maar ga af op je gevoel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *