slaapkamer basis

De basiselementen van een goede slaapkamer

Als je na een verhuizing een compleet nieuwe slaapkamer gaat inrichten, kun je je het beste eerst focussen op de basiselementen. De leuke woonaccessoires en het stijlvolle kleurenpalet komt later wel aan de orde. Een goede basis is belangrijk voor een aangename nachtrust. En daar draait het natuurlijk om in de slaapkamer! Lees daarom het onderstaande lijstje met de 6 basiselementen goed door voordat je met de inrichting begint.

1. Goed matras

Het bed speelt de belangrijkste rol in de slaapkamer. Investeer daarom voldoende tijd in de zoektocht naar het beste matras. Zoek informatie op over verschillende matras merken en types. Lees welk matras het beste uit de test komt of breng zelf een bezoekje aan een showroom. Kies een matras dat voldoende ondersteuning biedt, een lange levensduur heeft en perfect aansluit op jouw wensen.

2. Juiste hoofdkussen

Om optimaal te genieten van jouw goede matras, moet je ook het juiste hoofdkussen aanschaffen. Wist je dat je de dikte en stevigheid van het hoofdkussen aan moet passen op je slaaphouding? Als je een rugslaper bent, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kussen met extra goede neksteun. Als buikslaper is een dun en flexibel kussen juist een betere keuze. Laat je hier eventueel over adviseren door een specialist.

3. Kwalitatief beddengoed

Schaf kwalitatief beddengoed aan om ervoor te zorgen dat het nieuwe matras en hoofdkussen langer meegaan. Zacht en aangenaam beddengoed draagt daarnaast bij aan een hygiënisch bed en een betere nachtrust.

4. Verduisterende gordijnen

Over het algemeen kunnen mensen het beste slapen in een donkere slaapkamer. Verduisterende gordijnen zijn daarom een belangrijk basiselement. Naast de standaard gordijnen kun je natuurlijk ook kiezen voor verduisterende rolgordijnen of voor rolluiken.

5. Min mogelijk schermen

Zet/leg zo min mogelijk schermen in je slaapkamer. Het voelt misschien fijn om ’s avonds in slaap te vallen terwijl je tv kijkt in bed, maar het draagt juist niet bij aan een goede nachtrust. Ook andere schermen zoals telefoons en tablets remmen door het blauwe licht de aanmaak van melatonine. Hierdoor kan jouw lichaam zich niet goed voorbereiden op de nachtrust. Je blijft langer wakker of slaapt onrustig. Haal de elektronica dus liever weg uit de slaapkamer.

6. Goede ventilatie

Zorg er tot slot voor dat de slaapkamer is voorzien van goede ventilatie. Zet iedere dag het raam open. Monteer hiervoor een hor in het raam en maak eventueel gebruik van een luchtrooster. Heeft jouw slaapkamer geen of slechts een heel klein raam? Overweeg dan mechanische ventilatie voor een gezond binnenklimaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *