camera kiezen

Een camera kiezen, hoe doe je dat?

De meeste mensen hebben een tegenwoordig een mobiele telefoon die ook foto’s kan maken.

Maar als je het een beetje serieus aan wil pakken of fotografie als hobby hebt, dan schiet een mobiele telefoon al snel te kort. Dan wil je waarschijnlijk graag een digitale camera. De vraag is alleen: Welke camera? Want wie zich daar even in verdiept, verdwaalt al snel in het aanbod van verschillende type camera’s en technische termen als spiegelreflex, pixels, lenzen en sluitertijden.

Een overzichtje van de meest voorkomende type camera’s.

Welke camera past bij jou?

cameraCompactcamera

Ben je iemand die af en toe gewoon eens een paar leuke foto’s van goede kwaliteit wil nemen van bijzondere gebeurtenissen en reisjes, dan is een compactcamera vaak de beste keuze. Deze camera’s zijn, zoals de naam al verklapt compact, licht in gewicht en makkelijk te bedienen. Je hoeft weinig in te stellen en je hoeft verder alleen maar op het goede moment op het knopje te drukken.

Systeemcamera

Wil je toch een camera met iets meer mogelijkheden, dan is een systeemcamera misschien meer geschikt. Een systeemcamera is geschikt voor de amateur, maar ook voor de iets gevorderde fotograaf. Een systeemcamera is nog steeds compact, maar heeft wel de mogelijkheid om er een andere lens op te zetten. Bij systeemcamera’s heb je de keuze tussen camera’s met een vaste of een opklapbare lichtdoorlatende spiegel. Dat laatste is vooral een voordeel als je de filmfunctie van de camera belangrijk vindt. Voorbeelden van dit soort camera’s hebben vaak de naam SLT (Single Light Translucent) wat zoveel wil zeggen als enkele lichtdoorlatende lens.

Spiegelreflex camera

Dit is een duurdere categorie camera’s.  Deze camera’s zijn geschikt voor zowel de amateur- als de gevorderde fotograaf en ook voor professioneel gebruik. Met een spiegelreflexcamera kijk je door een zoeker in de lens zodat je precies ziet hoe de foto die je gaat maken eruit gaat zien. Maar spiegelreflex camera’s kunnen ook groter en zwaarder zijn en dat is niet altijd fijn als je op pad bent. Het kost ook wat meer tijd en ervaring om de camera op de juiste manier in te stellen. Daar staat natuurlijk tegenover dat als je dat onder de knie hebt, het resultaat er naar zal zijn.

Hybride camera

Dit is eigenlijk een combinatie tussen de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Maar omdat de spiegel ontbreekt is het geen echte spiegelreflex en hij is ook minder compact dan de compactcamera of systeemcamera. Je hoeft wel minder zelf in te stellen als bij de spiegelreflex camera en kan dus een goed alternatief zijn voor de iets gevorderde fotograaf.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *