Het is weer voorbij, die mooie zomer…

Toch is er een manier om meer en langer buiten te kunnen zitten.

In Amerika hebben ze vaak van die mooie veranda’s, die zie je hier in Nederland wat minder omdat de huizen daarvoor minder geschikt zijn. Maar hier zijn wel allerlei andere manieren om een overkapping aan je huis te bouwen, waardoor je meer van het buitenleven kunt genieten.

Met een overkapping heb je verschillende voordelen. Je kan langer buiten zitten als het ‘s avonds afkoelt of zelfs als het regent. Vroeg in het voorjaar en laat in het najaar als de temperaturen nog laag zijn, kan je toch al snel naar buiten omdat een overkapping beschutting geeft. Bovendien staat het mooi. Zo maak je een verlengstuk van je woonkamer.

Open of dicht

Een overkapping kan in principe alleen uit een dak bestaan. Dat dak kan zo gemaakt zijn dat het geen licht doorlaat. Maar een dak kan ook van glas of polycarbonaat platen zijn gemaakt en dat laat het licht dan mooi door. Ook meer warmte, maar dat kan je weer verhelpen door zonneschermen te installeren.

Bij een overkapping heb je de keuze. Of je houdt de zijwanden open of je maakt één of meerdere zijkanten dicht. Permanent of zo dat je ze kunt openen. Maak je een overkapping helemaal dicht, dan krijg je meer het idee van een serre.

verwarmerMeer woonplezier

Een overkapping is een aanwinst voor je huis zorgt voor extra woonplezier. Zet er een tafel en stoelen neer of zo’n leuke schommelbank, zorg voor gezellige verlichting en je kan heerlijk buiten zitten en eten. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze aan terrasverwarmers. Die zorgen ervoor dat je ook nog eens heerlijk warm zit.

Houd je van tuinieren en van het kweken van bijzondere of subtropische planten, dan biedt zo’n overkapping ook vaak een prima klimaat voor planten die minder goed tegen de kou kunnen.

Energiebeparend

Met een overkapping profiteer je vaak optimaal van de warmte van de zon in het voor- en najaar. Daardoor hoef je minder snel de verwarming aan te zetten. Zo’n overkapping werkt ook isolerend. In de winter wordt de warmte beter vastgehouden, in de zomer wordt je huis beter beschermd tegen de kou.

Praktisch

Voor het bouwen van een overkapping is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Maar het is altijd verstandig om daarover even met de gemeente te bellen. Een lening voor een overkapping kan je meestal aftrekken van de belasting omdat het om een verbetering van de eigen woning gaat.