Als het lekker weer is zit je natuurlijk graag in de tuin.

Als die tuin er een beetje aantrekkelijk uitziet natuurlijk. En met het Nederlandse weer is er altijd werk aan de winkel. Door zon en regen groeit het onkruid vaak sneller dan je bij kan houden. En als je tuin al wat ouder is, worden planten en bomen snel groter dan de bedoeling is.

Het leuke van een tuin is, dat je met een klein beetje tijd, moeite en geld een stuk leuker kunt maken. Dus zoek een paar tuinhandschoenen, trek je oude kleren aan en ga aan de slag.

Achterstallig onderhoud

Het begint met wat minder aantrekkelijke klusjes, maar als je ze eenmaal gedaan hebt, heb je veel eer van je werk. Maak oude tuinmeubels schoon, maai het gras, haal onkruid weg tussen de planten en vooral tussen de tegels, snoei planten die te groot zijn terug.

En belangrijk, gooi alle oude rommel die je niet meer wilt of nodig hebt weg. Als je dat allemaal gedaan hebt kan je aan het leuke werk beginnen.

Tips

Voor het schoonmaken van tuinmeubels en tegels is een hogedrukreiniger heel handig. Heb je die niet, dan kom je met een spons, wat soda en groene zeep ook een heel eind.

Schoonmaakazijn is een handig middeltje om onkruid tussen de tegels te verdelgen.

Wat je ook aanpakt, klus veilig en bescherm jezelf, je kleding en vooral je ogen. Op deze site hebben ze beschermende kleding en brillen.

De volgende stap

Als alles aan kant is en opgeruimd, kijk dan eens kritisch rond in de tuin en stel jezelf de volgende vragen:

Kan je lekker zitten in je tuin?

Als dat niet zo is kijk dan op marktplaats of je tuinmeubelen tweedehands kan overnemen. Als je handig bent kan je ook zelf iets maken. Hier vind je bijvoorbeeld bouwtekeningen voor tuinmeubelen van steigerhout.

Zijn er kale of lege plekken die je wilt opvullen?

Als de planten in je tuin slecht groeien, dan is het misschien tijd om iets aan de kwaliteit van de grond te doen en wat compost/mest toe te voegen. Daarna kan je weer zaaien en planten wat je wilt.

Een paar ideeën:

  • een groepje plantenpotten staan leuk en zijn ook snel gevuld
  • maak er een mini-vijver in een grote pot
  • een goedkope en leuke manier om je tuin van kleur te voorzien is door nu alvast bloembollen in de grond te stoppen voor het volgende seizoen. Neem bollen die geschikt zijn voor verwildering en je hebt er jaren plezier van.
  • ook met gewone kiezels kan je je tuin leuk versieren (zie foto hieronder)
  • koop wat plantjes of zaden en maak een kruidentuin

Wees creatief!

tuin idee

bron foto’s

Zijn er kale schuttingen of muren die je wat wilt opfleuren?

Denk aan snel groeiende klimplanten. Verticaal tuinieren is ook een trend.

vert

Heb je weinig inspiratie?

Als je op zoek bent naar leuke ideeën, kijk dan eens op pinterest naar makeover tuin ideeën.