badkamer

Badkamer make-over

Als je een bestaand huis koopt of huurt, is de kans groot dat je een badkamer treft die niet helemaal of helemaal niet jouw smaak is.

Als het aan jou had gelegen had je de badkamer misschien heel anders ingedeeld en had je voor een inloopdouche gekozen in plaats van een groot bad. En dan de kleur van de tegels. Lekker funky bruin en groen uit de seventies?

Om nou meteen je hele badkamer te gaan slopen is vaak kostbaar en een enorme rompslomp. Het oude spul moet er eerst uit worden gesloopt. Reken minimaal op 7.000 tot 10.000 euro. En dat is als je je een beetje kunt inhouden.badk5

Een badkamer make-over

Maar er is een alternatief. In plaats van een compleet nieuwe badkamer, kun je ook de oude een make-over geven.

Hoe pak je dat aan?

Maak eerst een lijstje van de spullen die echt gedateerd en die het eerst aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld de kranen, de radiator.

Kranen

Vervang de kranen van de wastafel en de wastafels zullen meteen een modernere uitstraling hebben. Reken wat kosten betreft op zo’n 100 euro per gewone kraan. Vervang de kranen van bad en/of douche door mooie thermostaatkranen, dan ziet dat er niet alleen beter uit, je hebt er ook extra comfort van. Thermostaatkranen zijn wel iets duurder. Reken op prijzen vanaf 300 euro per kraan. Wil je het helemaal luxe maken? Kies dan voor in de douche voor een thermostatische regendouchekop (prijzen beginnen vanaf 700 euro, als je goed rondkijkt). Natuurlijk is het spul van de bouwmarkt een stuk goedkoper maar wij weten uit eigen ervaring dat goedkoop hier meestal duurkoop betekent, helaas.

badk3 Radiator

Hetzelfde geldt voor een radiator. Vervang een lelijke, oude radiator door een mooie designradiator en je hele badkamer ziet er meteen anders uit. Er zijn al designradiatoren vanaf 100 euro. Plaats een grote nieuwe spiegel. Deze zijn relatief goedkoop en laten je badkamer meteen groter lijken.

Badkamermeubelen

Natuurlijk wil je ook ruimte om handdoeken en badspullen op de bergen. De makkelijkste manier daarvoor is het plaatsen van kasten onder de wastafel. Een hangend badkamermeubel is het meest praktisch in verband met schoonmaken. Met een nieuw meubel is de metamorfose al behoorlijk compleet. En bedenk, omdat je niet hoeft te breken en te slopen hoef je niet alles in een keer te doen, maar stap voor stap.

badk4

Nieuwe douche

Een wat oudere douche wordt vaak minder goed schoon en dat ziet er snel minder fraai uit. Douchecabines zijn minder duur dan je misschien zou denken. Als je hier kijkt, zie je dat je al een douchecabine kunt kopen vanaf 200 euro.

Tegelbehang

En dan nog een tip voor afzichtelijke tegels. Je hebt tegenwoordig een grote keuze uit steen- of houtbehang die geschikt is voor de badkamer. Dus behang in tegel, steen,  beton-, of mozaïeklook die je over de tegels heen lijmt.

Je houdt de kosten dan binnen de perken en dan ziet de boel er de komende jaren toch fris en modern uit. Van een mooie badkamer die naar je zin is, heb je iedere dag plezier. Je huis wordt meer waard en waarschijnlijk zorgen die nieuwe kranen en radiator ook nog eens voor minder water- en energieverbruik. En dat is mooi meegenomen.

Financiering

En o ja, als je er een financiering voor afsluit, is de rente helemaal aftrekbaar, omdat het onderhoud/verbetering van je eigen woonhuis betreft. Je kunt het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt. Maar je ziet: een nieuwe badkamer hoeft echt niet heel erg duur te zijn, zonder dat je hoeft te beknibbelen op kwaliteit.

Wil je weten wat het jou gaat kosten?

Wil je bekijken wat het jou gaat kosten om je badkamer een make-over te geven? Bij sanitairtotaal.nl kun je gratis en vrijblijvend een professioneel make-over voorstel laten maken.