Apps die het blauwe licht filteren

Blauw licht houdt je wakker

De natuur heeft het goed geregeld. ‘s Avonds wordt het donker. Als het licht afneemt reageert je lichaam door de aanmaak van melatonine, waardoor je slaperig wordt. Maar wij doen ‘s avonds de lampen aan. En dat niet alleen we kijken ook tot ‘s avonds laat in het blauwe licht van onze mobiel, tablet en laptop.

Het lijkt misschien alsof je mobiel, tablet of laptop weinig licht afgeeft, maar het is feller dan je denkt. Bovendien verstrooit blauw licht of UV-licht zich meer, waardoor het effect groter is dan bij gewoon licht. Het is vermoeiender voor de ogen en het houdt je wakker.

Wat kan je doen?

Minder achter de computer, of eerder je mobiel uitzetten is natuurlijk een oplossing, maar voor de meeste mensen geen optie.

computerbrilComputerbril

Er zijn speciale computerbrillen te koop. Deze hebben gele of amberkleurige glazen. De gele glazen filteren het blauwe licht. Hierdoor hebben je ogen en je nachtrust minder te lijden onder het blauwe licht. Je kunt een computerbril ook op sterkte nemen zodat je een leesbril en computerbril in één hebt.

Night shift

Voor veel nieuwe modellen iPad en iPhones is er sinds iOS 9.3 een mogelijkheid om de beeldscherminstelling op Night Shift in te stellen. Dit zorgt ervoor dat het licht van je mobiel of tablet geler wordt. Niet bij alle modellen is deze optie beschikbaar. Ga naar InstellingenBeeldscherm en Helderheid en kijk of de optie Night Shift erbij staat.

F.lux

Voor je laptop, zowel Mac als Windows besturingssystemen kan je ook f.lux downloaden. Geef je locatie aan en het licht past zich automatisch aan.

Apps tegen blauw licht

Er zijn tegenwoordig ook apps die het blauwe licht op je computer filteren.

Voor Android:

Twighlight 

download de Twighlight-app

Blauw-licht filter

Deze app past de schermkleuren aan en verminderd blauw licht, om vermoeide ogen en slaapproblemen te voorkomen.

download Blauw-licht filter 

f.lux app

Behalve voor je laptop heeft f.lux ook een app voor iOS en Android systemen voor je mobiel of tablet.

download f.lux voor Android

Voor iOS

Helaas staat Apple het f.lux en andere apps voor iPad en iPhone niet toe om de beeldscherminstellingen aan te passen. Als je een ouder model hebt en Night Shift (zie hierboven) niet beschikbaar is, dan zijn er alleen een aantal apps beschikbaar die een speciale browser leveren waarbij het blauwe licht gefilterd wordt. Tenzij je je iPad of iPhone gejailbreakt hebt, want dan kan het wel.

Elecom browser

Voor iPad en iPhone is er de Elecom browser app. Een gratis app die je voorziet van een browser waar het blauwe licht uitgefilterd wordt naarmate het donkerder wordt. Voor 4,99 koop je een licentie voor een versie zonder advertenties.

Elecom app

Een soortgelijke app is de Koala browser.

Koala browser

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *