8 Top tips voor een huis zonder rommel

Bijna iedere dag komen er meer spullen bij, dan er uit gaan. En vroeg of laat is je huis vol, stapelt rommel zich op en raak je het overzicht kwijt. Niet alleen ben je dan veel tijd kwijt aan het zoeken van spullen, je humeur wordt er ook niet beter door.

Want bijna niemand houdt van opruimen, maar bijna iedereen houdt wel van een opgeruimd huis. Heb je ook te veel rommel in huis?

Lees de tips om voorgoed van je overbodige rommel af te komen….Aan de slag!

1. Besteed een kwartier per dag aan opruimen

Heb je weinig tijd of kan je het maar moeilijk opbrengen om de boel eens goed op te ruimen? Spreek dan met jezelf af dat je een kwartier per dag gaat besteden aan opruimen. Pak in die tijd één la of plank van een kast aan. Haal hem leeg en ruim hem op. Begin met de plekken waaraan je je het meest ergert. Als die opgeruimd zijn, raak je hopelijk gemotiveerd om door te gaan.

2. Ruim op met de 4- dozen tactiek

Of je nu een la, een plank van een kast of een hele kamer wilt opruimen, de 4-dozen tactiek kan je helpen. Neem vier grote dozen en sorteer de rommel over de vier dozen.

1. weggooien  (alles wat kapot is, over de datum, enz.)
De inhoud van de doos ‘weggooien’ gooi je in de kliko of je brengt ze naar het stort.

2. bewaren – alles wat je regelmatig gebruikt.
Zet de spullen uit deze doos weer terug of geef ze een andere goede vaste plaats.

3. weggeven/verkopen – alles van waarde wat je zelf niet meer nodig hebt
Maak foto’s van de spullen in de doos ‘weggeven/verkopen’, zet ze op marktplaats, breng ze naar een vlooienmarkt of breng ze naar de persoon die ze wil hebben

4. opslaan – spullen waar je nog geen afstand van wil of kan doen
Pak de spullen netjes in om ze te bewaren. Schrijf op de doos wat er in zit en schrijf de datum erbij. Als je spullen een jaar niet hebt gemist of bekeken, kan je ze met een gerust hart weggooien. Heb je geen ruimte om spullen op te slaan, kijk dan hier.

3. Maak het af

Of je nu een la of een kast of een hele kamer tegelijk aanpakt. Maak de ene plek af voor je aan de volgende begint.

4. Geef alles een vaste plek

rommel opslaan in dozenStreef ernaar om ieder voorwerp in huis een vaste plek te geven. Alleen dan is het mogelijk om langere tijd een opgeruimd huis te houden.

5. Sla het tijdelijk op

Heb je  weinig ruimte en te veel spullen? Dan kan het een oplossing zijn om spullen tijdelijk buitenshuis op te slaan. Bij Shurgard kan je tijdelijk of permanent spullen opslaan. Vul je postcode in en kijk waar er opslagruimte bij jou in de buurt is.

Spullen die je maar eens per jaar nodig hebt. Bijvoorbeeld:

  • Zomer/winterkleding
  • Kerstversiering
  • Kampeerspullen
  • Babyspullen (totdat de volgende baby komt….)
  • Seizoensspullen (skikleding, skies, schaatsen, surfplank, tuinspullen, enz.)
  • Spullen of meubels die je zelf niet (meer) gebruikt, maar die je wilt bewaren voor als je kinderen op kamers gaan, voor een vakantiehuisje, enz.)

6. Haal geen nieuwe spullen in huis zonder ook iets weg te doen

Let eens een paar weken op hoeveel boodschappen en spullen je in huis haalt. Als je dat eenmaal ziet, zorg dan dat je evenveel wegdoet als je in huis haalt.

7. Hou het bij

Om te voorkomen dat rommel zich opstapelt is het belangrijk om het opruimen bij te houden. Ruim de was op als deze klaar en droog is. Ruim de vaat iedere dag op. Berg spullen na gebruik weer op de vaste plaats op. Maak huisgenoten, als ze oud genoeg zijn, verantwoordelijk voor hun eigen rommel.

8. Goed is goed genoeg

De één is perfectionistischer dan de ander. Voor de ene persoon betekent ‘opgeruimd’ iets anders dan voor de ander. Je hoeft geen slaaf te worden van je huis en van je spullen en je huis hoeft geen plaatje uit een woontijdschrift te lijken. Goed is goed genoeg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *