7 Tips voor de wintertuin

In de winter is er natuurlijk wat minder activiteit in de tuin. En voor wie van tuinieren houdt, kan het best een saaie tijd zijn. Maak gebruik van deze rustige periode door nieuwe plannen te maken en je voor te bereiden op het voorjaar en het nieuwe tuinjaar.

1. Denk aan de vogels

Trek extra vogels aan in je tuin door een vogelhuisje, vetbol of wat pinda’s in je tuin te hangen. Dat is niet alleen fijn voor de vogels maar ook leuk om naar te kijken.

2. Tijd voor bollen

Bloembollen die uitkomen en bloeien zijn vaak het eerste teken van kleur en aanwijzing dat het voorjaar er weer aankomt. Maar de meeste bollen moet je wel planten in de herfst en winter. Nu dus….

3. Tuinkas

Wil je toch graag wat tuinieren, planten laten overwinteren of alvast wat voorzaaien, dan kan dat prima in een tuinkas of kweekkas. Dat is eigenlijk een kleine versie van een kas die overal wel past. Ook als je maar een kleine tuin hebt. Je kan er in ieder geval een leuke verzameling kruiden verbouwen. 

4. Haal buiten naar binnen

In de winter speelt het leven zich in Nederland toch noodzakelijkerwijs binnen af. Als je er de ruimte en/of mogelijkheid voor hebt, dan kan je proberen het tuingevoel een beetje van buiten naar binnen halen. Misschien heb je een serre of tuinhuisje. Dan kan je daar een gezellig zitje maken door je tuinset daar neer te zetten. Buiten het seizoen kan je trouwens ook heel voordelig een tuinset kopen. Dus sla je slag. 

Haal ook de planten in potten die niet goed tegen lage temperaturen kunnen binnen. Denk aan olijfboompjes, palmen en citrusplanten. 

5. Begin een insectenhotel 

Insecten zijn niet ieders favoriete beesten, maar voor de natuur kunnen ze heel nuttig zijn. We hebben insecten hard nodig om onze planten te bestuiven en om schadelijke insecten te bestrijden. Door een insectenhotel in je tuin te plaatsen of te hangen geef je nuttige insecten een extra plek om te verblijven. 

6. Werk aan de winter

In de winter is er ook wel wat werk te doen in de tuin. De struiken en bomen kunnen gesnoeid worden. Je kan de bodem verbeteren door te mulchen en als er struiken of bomen verplaatst moeten worden dan kan je dat het beste doen als ze geen blad hebben. 

7. Plannen voor het voorjaar

Verder kan je in de winter natuurlijk prima plannen maken voor het nieuwe tuinjaar. Verdiep je in de nieuwe tuintrends en bekijk welke leuk in jouw tuin passen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *