10 Tips om je slaapkamer op te knappen

De slaapkamer is de ruimte waar je toch zo’n derde van je tijd doorbrengt. Slapend, als het goed is. Maar dat is geen reden om van je slaapkamer geen gezellige en aangename ruimte te maken.

1. Bed en matras

In de slaapkamer draait het natuurlijk om het bed. Een goed bed en vooral een goede matras waarop je prettig ligt, zijn belangrijk om goed te slapen en uitgerust wakker te worden. Er worden veel onzinverhalen verteld over matrassen zoals je kan lezen op matrasaanhuis.nl. Zo wordt vaak gedacht dat een slechte matras rugklachten kan veroorzaken en dat een nieuwe matras rugklachten kan oplossen. Maar dat blijkt zelden het geval. Behalve feiten en fabels, lees je hier ook over de verschillende soorten matrassen die er zijn. Heb je een bed dat niet fijn ligt, investeer dan in een nieuwe matras. Het zal je nacht een stuk aangenamer maken.

Zet je bed op een goed plek waarbij je rekening houdt met ramen en deuren. De leer van de feng shui heeft daar wel bepaalde ideeën over.

2. Beddengoed

Wat heel bepalend is in je slaapkamer is wat er op je bed ligt. Een leuk kleurig dekbed is een vrij goedkope manier om je kamer wat op te fleuren. Tegenwoordig is het ook heel trendy om plaids, spreien en/of kussens op het bed te leggen.

3. De wand achter je bed

Doe iets speciaals met de wand achter je bed. Geef hem een speciale kleur, breng een behang aan of betimmer hem met (drijf)hout of laminaat.

4. Licht of donker?

Raambekleding is er niet alleen voor de versiering of tegen de inkijk. De één slaapt het beste in een verduisterde kamer. De ander heeft misschien liever dat je het ’s ochtends langzaam licht kan zien worden. In het eerste geval kies je voor verduisterende gordijnen, die zijn meestal gevoerd. Een andere mogelijkheid is een rolgordijn dat verduistert. Wil je het liever dat het daglicht je slaapkamer in komt, dan kan je een meer transparante raambekleding kiezen.

5. Snoeren en apparaten

Een slaapkamer is een ruimte om te ontspannen. Maar tegenwoordig hebben de meesten een tv op de slaapkamer en wordt vaak ook mobiele telefoons, tablets en andere apparaten meegenomen. Dat vraagt vaak weer om veel snoeren en kabels en dat is geen prettig gezicht. Werk ze daarom zoveel mogelijk onzichtbaar weg. Daar knapt een kamer erg van op.

6. Te veel spullen?

Een slaapkamer moet bij voorkeur rust uitstralen zodat jij er tot rust kan komen. Te veel spullen maken een ruimte vol en druk. Naast een bed is een tafeltje naast het bed handig. Is je slaapkamer wat ruimer, dan is het bijvoorbeeld leuk om een leeshoekje te maken met een boekenrekje en een stoffen of leren bank, stoel of klein bureautje leuk.

7. Wat doe je met je kleding?

Kleding en schoenen zijn vaak een bron van rommel. Bewaar als het even kan je kleding in een andere ruimte. Is dat niet mogelijk, ruim dan de kleding die niet in het seizoen is ergens anders op te slaan.

8. Maak gebruik van de muren

Lampen, boeken, foto’s en andere kleine spullen kan je prima kwijt aan de muur zodat ze geen ruimte innemen.

9. Planten in de slaapkamer? Ja!

Planten geven niet alleen sfeer aan een kamer, ze verbeteren ook de luchtkwaliteit.

10. Kleed op de vloer

Een houten vloer of laminaat vloer is praktisch in de slaapkamer. Maar het is vaak wel wat kaal. Een kleed voor je bed maakt het dan snel gezellig.

  1. Beddengoed heeft inderdaad een invloed op de sfeer van je slaapkamer. Ik probeer dit ook altijd rustig te houden. Wanneer ik wakker wordt vind ik het fijn om omringd te worden door een neutrale omgeving. Mijn beddengoed heeft dan ook geen patroon en is meestal wit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *